Játékos tanulás (képgalériával)2017. november 27. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/6331_0_300.jpgVetélkedővel emlékeztek meg Arany János születésének kétszázadik évfordulójáról az Újváros Téri Általános Iskola felső tagozatos diákjai. A programon tíz állomáson keresztül, változatos szellemi és fizikai feladatokkal forgószínpadszerűen vettek részt a tanulók. A gyerekek nemcsak az órákon, hanem otthon is sokat készültek a megmérettetésre.

Idén ünnepeljük a magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakjának, vagyis Arany János születésének 200. évfordulóját. Erre az alkalomra nemcsak az országban, hanem városunkban is megemlékeztek. Az Újváros Téri Általános Iskolában tehetségnap keretein belül rendeztek vetélkedőt ennek tiszteletére. A programot a diákönkormányzat szervezte. A megmérettetésben a felső tagozatosok vettek részt, akiknek tíz állomáson keresztül kellett ismereteiket és tájékozottságukat felhasználva a lehető legjobb eredményt elérniük. Természetesen minden tantárgy kapcsolódott a költőhöz.

Az egyik teremben Arany János és az angol nyelv kapcsolatáról kell beszámolniuk a gyerekeknek. Verseket kell párosítaniuk a címeikkel és az angol fordításaikkal, valamint egy ügyességi feladatot is meg kellett oldaniuk egy interaktív tábla segítségével. A fiatalok nemcsak az órákon, hanem otthon is sokat készültek az irodalmi versengésre.

„Játékosan nagyon-nagyon sok információt szereztek a gyerekek előzetesen. Hiszen ezen a héten voltak előzetes feladataik is, faliújságot kellett készíteniük minden teremben, illetve előzetes feladatlapot kellett kitölteniük, tehát felkészültek tulajdonképpen már erre a napra, hogy itt majd számot adjanak tudásukról” - nyilatkozta Varró Katalin, a diákönkormányzat vezetője.

Az osztályok menetlevéllel a kezükben forgószínpadszerűen váltották egymást az egyes állomások között. Egy-egy feladat megoldásánál nemcsak az adott témával kellett tisztában lenniük, hanem az aktuális tantárggyal is.

„Toldi állomásait kellett megfejteni. El kellett mondani, hogy hol élt, hol volt tanár. Toldit megtámadták, és meg kellett őt védeni” - mondta Vincze Dániel, tanuló.

Az „Arany e-chat” elnevezésű informatika óra is nagy sikert aratott a diákok körében. Itt a közösségi oldalakon is használatos hangulatjelek segítségével kellett megfejteni egy-egy vers részletet. A tanulók is nagyon örültek a versengésnek.

„Szerintem ez nagyon hasznos és jó, hogy van egy ilyen nap a suliban, ami csak Arany Jánosról szól, az eddigi állomások nagyon tetszettek és nagyon élveztem” - fogalmazott György Rebeka, tanuló.

A feladatok közül a fizikai megmérettetés sem hiányzott, testnevelés órán, vagyis ez alkalommal a „Vitéz képzőben” „petrencés” rudat kellett tartaniuk a gyerekeknek, így juttatva értékes pontokhoz csapatukat. Az összesített táblázat végül a 8/A-soknak kedvezett, hiszen ők kerültek ki győztesként a megmérettetésből, a második és harmadik helyet a 7/B és a 7/A osztály birtokolhatja. Oklevélben is mindenki részesült, és mind a tíz csapat magáénak tudhatja a legfontosabbat, vagyis a tudást.


331_0_t 331_1_t 331_2_t 331_3_t
331_4_t 331_5_t 331_6_t 331_7_t
331_8_t 331_9_t 331_10_t 331_11_t
331_12_t 331_13_t 331_14_t
Vissza