Sport a múltban (képgalériával)2017. november 24. (péntek) 19:00 - Kultúranews/6324_0_300.jpgIfj. Vass Tibor előadását hallgathatták meg tegnap délután az Ózdi Muzeális Gyűjteményben az érdeklődők. A helytörténész közel húsz év kutatómunkájának eredményét mutatta be, amelynek fő témája az Ózdi Kohász Sport Egyesület története és működése volt.

A „Múltidéző” előadásoknak már nagy hagyománya van városunkban. Ezekre a programokra mindig olyan szereplőket hívnak meg, akik egy-egy szakterületet kiemelkedően ismernek. Most ifj. Vass Tibor beszámolójára várták az érdeklődőket, aki az Ózdi Kohász Sport Egyesületről beszélt. A helytörténész egy-egy témával rendkívül részletesen foglalkozik. Több éves kutatómunkájának eredményeként számos információ birtokába került, ezért akár egy öt-hat órás előadást is tudna tartani. Két könyve is megjelent már, további nyolc kézirat pedig kiadásra vár. Minden sportággal szívesen foglalkozik, azért akad olyan is, ami közelebb áll a szívéhez.

„Minden sportág gyönyörű. Én teniszpályán nőttem fel, atlétikai pályán. Van nekem egy nagyon kedves kis érmem, 1970-ben KGM kupát nyertünk a kohóipari technikum csapatával. Egy atlétika-kedvelő testnevelés tanárunk volt, amikor megmutattuk az aranyérmünket, akkora egyest kaptunk, hogy ilyen még nem történt” - mondta ifj. Vass Tibor, helytörténész.

Ózdon a régmúltban is fontos szerepet játszott a sport, és ez ma sincs másképp. Ahogyan korábban, most is rengeteg lehetőség van a mozgásra. Városunk szinte minden héten otthont ad valamilyen sportrendezvénynek. Oláh Zsolt a múzeum vezetője is szívesen tekintett vissza élete ilyen területén szerzett élményeire.

„Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az ózdi sportéletnek én is egy kicsit részese lehettem, hiszen asztaliteniszeztem sokáig, azelőtt pedig futballoztam, mint minden olyan korú fiatal a nyolcvanas években. Ott lehettem labdaszedőként azokon a mérkőzéseken, amikor itt volt a Fradi, a Budapesti Honvéd, úgyhogy mindenképpen szerencsésnek érzem magam ebből a szempontból” - nyilatkozta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott vezetője.

Az első ózdi sport egyesület 1909-ben alakult meg. Napjainkig 58 működött, illetve működik jelenleg is. Az ÓKSE 1969-re annyira kinőtte magát, hogy 16 szakosztálya volt, és három évvel később már 1400 sportolót és 296 minősített versenyzőt termelt ki magából. A téma érdekesnek bizonyult a hallgatóság számára, ugyanis végig lenyűgözve figyelték az előadást.


324_0_t 324_1_t 324_2_t 324_3_t
324_4_t 324_5_t 324_6_t 324_7_t
324_8_t 324_9_t
Vissza