Elmélet a gyakorlatban (képgalériával)2017. november 24. (péntek) 19:00 - Sportnews/6323_0_300.jpgJuhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség kiemelt utánpótlás programvezetője járt városunkban. A londoni olimpián negyedikként zárt felnőtt válogatott edzője „A kézilabdázók felkészítésének edzéselméleti összefüggései” című közelmúltban megjelent könyve kapcsán látogatott el Ózdra. A szakember először előadást tartott, majd bemutató edzést is vezényelt az ÓAM-Ózdi KC ifjúsági együttesének.

A Marosi István Városi Sportcsarnok éttermében Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség kiemelt utánpótlás programvezetője tartott szakmai előadást az ózdi és a környező klubok edzői számára. A neves szakember már nem először járt városunkban. Korábban a Mezőkövesd edzőjeként többször vendégeskedett nálunk, valamint az ÓAM-Ózdi KC ügyvezetője is évtizedes barátságot ápol vele. Így nem volt kérdés, hogy regionális szinten Ózdon mutatja be először legújabb kötetét.„A kézilabdázók felkészítésének edzéselméleti összefüggései” című kiadvány foglalkozik edzéselméleti alapfogalmakkal, a sportmozgások csoportosításával, a hosszú távú felkészítéssel korosztályonként, a motorikus képességfejlesztéssel, az erő, a gyorsaság, az állóképesség, a koordinációs készségek és a hajlékonyság témakörével is.

„Azt gondolom, hogy hiánypótló, mivel itt az edzéselmélet tárgykörében kézilabda specifikusan lett megközelítve ez a terület. Az eddigi könyvek is nagyon igényesen és nagyon jól hozták ezt az évet, de igazából egyéni sportágak megközelítéséből került górcső alá az edzéselmélet tárgyköre. A célom értelemszerűen az, hogy a gyakorló edzőknek, illetve azoknak az edző hallgatóknak, akik most különböző egyetemen tanulják a szakmának a rejtelmeit, azok próbáljanak meg ezekből az információkból minél jobb tudásra szert tenni” - mondta Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség kiemelt utánpótlás programvezetője.

A szakember az elméleti előadás mellett gyakorlati bemutatót is tartott az ÓAM-Ózdi KC ifjúsági együttesének közreműködésével. A korábbi egyeztetésekkel ellentétben az edzésen a megbeszélt tizenhat helyett húsz fiatal ragadott labdát, és követte az edző utasításait. Ez a létszám is azt igazolja, hogy a gyerekekre ösztönzőleg hatott a Magyar Kézilabda Szövetség korábbi szakmai igazgatójának jelenléte.

„Az ózdi edzők is nagyszerű szakemberek, akik az egyesületnél dolgoznak, de azt gondolom, hogy sosem árt új dolgokat megtanulniuk, új impulzusok érik ilyenkor, esetleg más gyakorlatokat végeznek, mint a hétközi edzések során. Talán az edzőknek is azért jó ez, mert tudnak tanulni egy-két gyakorlatot, egy-két elgondolást, hogy mit lehetne esetleg másképpen, vagy jobban csinálni. De a gyerekek számára is mindenképpen az újdonság ereje, ami nagyon fontos lehet egy ilyen alkalommal” - fogalmazott Marosréti Ervin, az ÓAM-Ózdi KC ügyvezetője.

Ahhoz, hogy egy kézilabdázó eredményes legyen, és a képességeihez mérten megtalálja a helyét a sportágban, nagyon sok összetevőnek kell megvalósulni pályafutása során. Ezek közül talán az egyik legfontosabb a tervszerű, hosszútávra történő felkészítés, ezért is elengedhetetlen, hogy az edzők folyamatosan bővítsék tudásukat és ez a szakmai nap ezt rendkívül jó szolgálta.


323_0_t 323_1_t 323_2_t 323_3_t
323_4_t 323_5_t 323_6_t 323_7_t
323_8_t 323_9_t 323_10_t 323_11_t
323_12_t 323_13_t 323_14_t 323_15_t
Vissza