Hasznos ismeretek (képgalériával)2017. november 23. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/6318_0_300.jpgSzülésre felkészítő tanfolyam zajlik az Almási Balogh Pál Kórházban. Az öt alkalomból álló előadássorozat célja, hogy a leendő anyukák ismereteket szerezhessenek a szüléssel és a kórházi körülményekkel kapcsolatosan. A tanfolyam ingyenes, a huszonnegyedik terhességi hetüket betöltött kismamák vehetnek rész rajta.

Az Almási Balogh Pál Kórházhoz tartozó reumatológia épületének egyik szobájában éppen kismama tornát tartanak. A fél órás program egy öt hetes szülésre felkészítő tanfolyamnak az egyik eleme. Talján Melindának már egy van kilenc éves kisfia, most újra gyermeket hord a szíve alatt. A kurzust még így is nagyon hasznosnak értékelte, hogy tulajdonképpen már tudja mire számíthat.

„Múlt héten volt az első alkalom, akkor még nem volt kismama torna, a vezető szülésznő tartotta az előadást, a szülés folyamatáról láttunk kis videót, valamint a szülés előtti állapotokat vettük át és mutatta be nekünk. A kismama torna ezen a héten kezdődött, és négy héten át tart. A szülésre készít fel, hogy megkönnyítse a mi dolgunkat” - mondta Talján Melinda.

A program már három éves múltra tekint vissza, amelyben az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai, szülész-nőgyógyász szakorvos, szülésznő, védőnők, csecsemő és gyermekápoló, mentős és dietetikus is segítik a szülészet főnővérét. A kórházban évente háromszor-négyszer indítanak tanfolyamokat, amelyekben a szakszemélyzet állandónak mondható. Nagy-Kismarciné Gulyás Margit, a Szülészet és Nőgyógyászati Osztály főnővére elmondta, hogy nagyon változó az érdeklődés a programok iránt.

„A tanfolyamokra a 24. hetet betöltött kismamákat várjuk, amelynek a célja, hogy a szülés körüli, azaz a szülés előtti és utáni időszak történéseinek a megismertetése, és különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kórházi történésekkel megismerkedjenek, hogy valamilyen szinten a szülés körüli időszakban otthon érezzék magukat” - fogalmazott Nagy-Kismarciné Gulyás Margit, az Almási Balogh Pál Kórház Szülészet és Nőgyógyászati Osztályának főnővére.

A terhes tornát követő babamasszázson már nagyobb számban vettek részt a kismamák. Ez a rendezvényteremben zajlott, ahol Sántha Klára védőnő avatta be az érdeklődőket a szeretetteljes érintés rejtelmeibe. Az ingyenes előadás családias légkörben zajlott, ahol lehetőség volt kérdéseket is feltenni az elhangzottakkal kapcsolatban. Az ötödik alkalom során a résztvevők látogatást tehetnek majd a szülőszobán és a szülészeti osztályon is dr. Fábián Imre főorvos vezetésével, ahová már a hozzátartozókat is várják a szervezők.


318_0_t 318_1_t 318_2_t 318_3_t
318_4_t 318_5_t 318_6_t 318_7_t
318_8_t
Vissza