Táncos mese (képgalériával)2017. november 22. (szerda) 19:00 - Kultúranews/6317_0_300.jpgCsipkerózsika története elevenedett meg az Olvasó színpadán. Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló bérletes előadássorozat keretében a VSG Táncszínház művészei érkeztek Ózdra, hogy bemutassák klasszikus meséjüket a helyi gyerekeknek. A darabot a tánc formanyelvén keresztül keltette életre a társulat.

A VSG Táncszínház társulata már többször járt városunkban. Két éve a Piroska és a Farkast, tavaly pedig Jancsi és Juliska meséjét táncolták el az ózdi gyereknek, ezúttal pedig szintén egy klasszikussal, Csipkerózsika történetével tértek vissza. Ez a mesedarab az egyik legsikeresebb produkciójuk, interaktív formája miatt a kicsik és a nagyok egyaránt kedvelik. A főként szentesi gyökerekkel rendelkező, de Budapesten élő művészek célja kezdetektől fogva az, hogy eljuttassák vidékre is a tánckultúra eme ágát. Mindezt felnőtteknek szóló, ifjúsági és gyermekelőadásaik segítségével teszik.

„A táncszínház nagyon hasonló asszociációt igényel, mint például a televíziózáshoz, vagy filmnézéshez képest az olvasás. Egy egészen más agyterületet mozdít meg, teljesen más analógia és egy ősi művészet, hiszen a tánc már a barlangi rajzok előtt is ott volt. Mozdulatokat ábrázolnak a rajzok, tehát az ősember már hamarabb táncost, mint ahogy rajzolt a barlang falára” - fogalmazott Vass Sándor Gergely, rendező, koreográfus.

A művészek klasszikus zene kíséretében mozdulatokkal formálták meg az egyes karaktereket. Mindezek mellett hangalámondásos formában, Kautzky Armand narrációja lendítette tovább a mese cselekményét. A társulat előadásaira jellemző, hogy humorral árnyalják az esetleg félelmet keltő jeleneteket. Kevés díszletet használnak, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek a látványra, a varázslat megteremtésére és a hatás elemek alkalmazására. Legfőbb kifejezési eszközük azonban mégis csak a tánc, illetve annak közlési ereje.

„A tánc és a mozdulatok nyelve nem annyira gyakori közvetítő eszköz, mondhatni, hogy ez ritkaság számba megy, és teljesen más csatornán keresztül történik felé, és véleményem szerint ez mindenféleképpen új forma” - nyilatkozta Vincze Renáta, táncművész.

A társulat tagjai számára nagyon fontos, hogy gyermekközönségük testközelből élje át a mese varázsát és igazi színházi élménnyel térhessen haza.

„Sokkal motiváltabb vagyok, ha gyerekeknek játszunk, mert az ő örömük, visszajelzéseik sokkal őszintébbek, mint a felnőtteké” - mondta Kerekes Patrik, táncművész.

A táncos mesedarabban fontos szerep jutott a zenének, a gyönyörű reneszánsz jelmezeknek és az érthető dramaturgiának. Délelőtt a város óvodásai, délután pedig a kisiskolások tekinthették meg a látványos előadást.


317_0_t 317_1_t 317_2_t 317_3_t
317_4_t 317_5_t 317_6_t 317_7_t
317_8_t 317_9_t 317_10_t 317_11_t
317_12_t 317_13_t 317_14_t 317_15_t
317_16_t 317_17_t
Vissza