Szakmák testközelből (képgalériával)2017. november 21. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/6312_0_300.jpgÓzd is csatlakozott az Európai Szakképzési Hét országos programjaihoz. Ennek keretében az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájában két előadótól is hallgathattak beszámolókat a diákok. A szervezők célja, hogy látványos bemutatókon keresztül vonzóbbá tegyék a különböző szakmák elsajátítását a fiatalok számára.

Az Európai Szakképzés Hetét az Európai Bizottság hirdette meg. A projekt keretében a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy fejleszthessék tudásukat, valamint megosszák egymással a szakképzés terén elért eredményeiket is. Ezek az interaktív előadások ösztönzik a diákokat, valamint a szakiskolákban történő gyakornoki képzést, a munkahelyi tanulást, a továbbképzést, valamint a vállalatok és az oktatási intézmények közötti fenntartható együttműködést.

„November 20-24. között tartják országosan az Európai Szakképzési Hetet. Ebből az alkalomból a nyitónapon az iskola két bemutatóval, illetve előadóval készült az asztalos, kőműves, valamint vendéglátás, turisztika szakmacsoportban tanulóknak. A program folytatódik még a héten. Cégismertetőn vehetnek részt a diákok, illetve a pénteki nap folyamán a gépészet ágazatban tanulók Nógrád megyében két üzemlátogatáson vesznek részt Mátranovákon és Bátonyterenyén” - mondta Alabán Péter, tagintézmény-vezető.

A szakképző iskolák igyekeznek megfelelni a mindenkori munkaerőpiaci igényeknek. Az intézmények nagy hangsúlyt fektetnek a szakmák népszerűsítésére. Így a diákok testközelből tapasztalhatják meg, hogy van jövője a mesterségek tanulásának, hiszen minden területen érzékelhető a szakember hiány. Gosztola Szabolcs az ablakok működéséhez szükséges vas alkatrészeket gyártó cég képviselőjeként mutatta be a diákok számára, hogyan készül el egy nyílászáró a különböző elemekből.

„Azt a cél tűztük ki, hogy felkeressük az ország szakképző iskoláit, ahol az asztalos képzés folyik. A működtető vasalatokkal kapcsolatban nem nagyon van lehetőségük a diákoknak meghallgatni ilyen előadásokat. Egy másfél órás elméleti előadásban megközelítjük ezeknek a felépítését, valamint szerkezeti ismeretekkel is bővíthetik tudásukat. Ez követően szintén egy másfél órás gyakorlati órán pedig egy alap ablak összeszerelését végezhetik el a diákok” - nyilatkozta Gosztola Szabolcs, a Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. képviselője.

Az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájának vendéglátás, valamint turisztika szakmacsoportban tanuló diákjai egy olasz séf előadásában közelebbről megismerkedhettek az olasz gasztronómiával, illetve a Marco Polo és Erasmus projektekkel is. Ezek keretében a tanulók 112 napon keresztül dolgozhatnak olasz vendéglátóipari egységekben, különböző szakterületeken.

„A projekt célja, hogy a magyar diákok fejlesszék tudják tudásukat a továbbképzési programban. Amikor visszatérnek Magyarországra már kicsit többet tudnak, mint amikor elindultak. Nagyon fontos, hogy megtanulják az olasz nyelvet. A program nyáron kezdődik, de ők már a tél folyamán szakmai olasz nyelvoktatást kapnak, amit olasz nyelvtanár tart, és egy magyar kultúráért felelős mediátor is segíti őket. A diákok amikor kiutaznak Olaszországba, már rendelkeznek egy alap olasz nyelvtudással” - fogalmazott Alessandro Arena, a Polo Project Non-profit Kft. ügyvezetője.

A Marco Polo nemzetközi projekt keretében tölthette szakmai gyakorlatát Trenka Boglárka is, aki három hónapot dolgozott Olaszországban egy vendéglátó cégnél. Ez idő alatt nagyon sokat fejlődött szakmailag, valamint nyelvtudása is gyarapodott.

„Elég vegyes érzelmekkel tértem haza, de nem bántam meg, hogy kimentem. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek” - mondta Trenka Boglárka, tanuló.

Ezek a programok segítik a diákokat a külföldi tapasztalatszerzésben, és nagyobb rálátást kapnak a valós munkaerő piaci helyzetre. Ennek hatására jobban tudnak orientálódni és mérlegelni, hogy milyen irányba is induljanak, ha majd eljön a munkába lépés ideje. A fiatalok egy része előrelátó, már tervezik a jövőt, hogy mihez fognak majd kezdeni, ha befejezik középiskolai tanulmányaikat.


312_0_t 312_1_t 312_2_t 312_3_t
312_4_t 312_5_t 312_6_t 312_7_t
312_8_t 312_9_t 312_10_t 312_11_t
312_12_t 312_13_t 312_14_t

 

Vissza