Ismeretterjesztő előadás (képgalériával)2017. november 20. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/6308_0_300.jpgAttila – Európa ura címmel tartott előadást Dr. Obrusánszky Borbála, Belső-Ázsia kutató az Ózdi Szabadegyetemen. A történész elmondta, hogy a kutatásai során kapott eredmények alapján át kell formálni a nyugati tudósok véleményét a hunokról, valamint a kronológiát is újra kell alkotni. Kifejtette azt is, hogy mennyire pontosak a Képes Krónikában feljegyzett adatok elődeinkről.

Dancsok Tamás évek óta fáradozik azon, hogy minél érdekesebb előadásokat szervezhessen az ózdi közönség számára. Közbenjárásának köszönhetően most egy olyan szakember látogatott el városunkba, aki keleti utazásai során testközelből figyelhette meg az őseink által lakott vidékeket.

„Megtudtam egy csatornán keresztül, hogy Obrusánszky Borbála ózdi születésű. Korábban már olvastam több könyvét, és amúgy is akartam őt vendégemnek, de mikor megtudtam, hogy ide kötik a gyökerei, onnantól kezdve nem volt kérdés. Novemberre mást terveztem, de ez prioritást élvezett, tehát felvettem vele a kapcsolatot és összehoztuk ezt az előadást” - nyilatkozta Dancsok Tamás, az Ózdi Szabadegyetem szervezője.

A kutató - bár ózdi származású - hosszú évek óta nem járt szülővárosában. Elmondta, sokat jelent neki, hogy itt is megoszthatja kutatási eredményeit a nagyközönséggel. Egyértelmű volt, hogy sok embert érdekel a hunokról szóló eszmefuttatása, hisz egyetlen ülőhely sem maradt üresen az Olvasó Adorján termében. A történész többször hangsúlyozta, hogy nem szabad mindent elhinnünk, amit a nyugati tudósok állítanak, hiszen számtalan alkalommal fordul elő, hogy nem vesznek figyelembe minden rendelkezésre álló bizonyítékot.

„Attilát egy vérszomjas vadállatnak állítják be, ezt természetesen meg lehet cáfolni. A róla szóló mítoszok jóval később alakultak ki, és belekerült jó néhány olyan dolog, amit a katolikus egyház csempészett bele. Ilyen például a pápa találkozása Attilával, vagy a 11 ezer szűz megölése, tehát ezek nem következtek be” - mondta dr. Obrusánszky Borbála, történész, Belső-Ázsia kutató.

Ez volt az Ózdi Szabadegyetem idei utolsó előadása. A folytatás januárban lesz, amikor is a Sport és média negyedik felvonása következik, így jövőre sem maradunk érdekes programok nélkül. Dr. Obrusánszky Borbála előadását december végén teljes egészében megtekinthetik az Ózdi Városi Televízió műsorában.


308_0_t 308_1_t 308_2_t 308_3_t
308_4_t 308_5_t 308_6_t 308_7_t
308_8_t
Vissza