Adventi koszorúk (képgalériával)2017. november 20. (hétfő) 19:00 - Egyháznews/6306_0_300.jpgKoszorúkészítéssel kezdődött az advent időszaka a görögkatolikus parókián. A már hagyománynak számító rendezvényen sokan vettek részt, és az esemény végén Bodnár Dániel parókus meg is áldotta az alkotásokat. A parókián karácsonyig minden vasárnap valamilyen közösségépítő programmal kedveskednek a híveknek.

Az advent a karácsonyra való készülődés időszaka. Ilyenkor lehetőségünk van arra, hogy gyertyagyújtáskor kicsit közelebb kerüljünk Istenhez, jobban elgondolkodjunk azon, hogy miről szól tulajdonképpen ez az ünnep. A görögkatolikus egyházban a megszokotthoz képest már két héttel korábban, november 15-én elkezdődik az advent. Az ózdi parókián már hagyománynak számítanak a közösségépítő rendezvények, így ennek első állomásaként koszorúkészítésre várták a közösségi házba az alkotni vágyó híveket. Ez az alkalom a lelki készülődésről és egymás megismeréséről is szólt.

„Azzal, hogy elkezdünk készülődni a karácsonyra, és együtt tudunk lenni fiatalok és idősek közösen, ezzel megajándékozzuk egymást jelenlétünkkel, és az egymás iránti szeretetünket jobban ki tudjuk fejezni, mintha otthon ülnénk most, és esetleg tv-t néznénk, vagy tanulnánk, vagy bármi mást csinálnánk. Ezt a kis időt egymásra szánjuk a hétköznapok mókuskerekéből” - nyilatkozta Szilágyiné Szombati Szilvia.

Az eseményen szép számmal vettek részt fiatalok és idősek egyaránt. A koszorúkra a megszokottal ellentétben hat gyertya került, és valamennyi alkotás szemet gyönyörködtetőre sikerült. A művek elkészítése mellett ez jó alkalom volt arra is, hogy új családok lépjenek be a közösségbe, ezzel is bővítve az ózdi görögkatolikus parókia gyülekezetét.

„A családok is összejönnek. Nemcsak egy korosztály, hanem az apróktól az egészen idősekig, és együtt dolgoznak, együtt tevékenykednek, beszélgetnek. Tehát itt nem arról van szó, hogy egy tárgyat készítsünk, hanem úgymond a közösség is ezzel formálódik, épül” - fogalmazott Binder Sándor.

Sokak számára a karácsony is csak egy újabb alkalom az ajándékvásárlásra, arra, hogy kapjunk valamit, miközben adni egyre kevesebben szeretnek. Bodnár Dániel parókus szerint sokkal fontosabb lenne az, hogy a családunkkal közösen készülődjünk az ünnepre, és lelkünkben feltöltődve várjuk a karácsonyt ahelyett, hogy bennünket is elkapjon a vásárlási láz.

„Láthatjuk-hallhatjuk a hírekben, elég csak egy országgal arrébb menni Németországba, ahol már nem ünneplik a karácsonyt. Ahol már fényünnep van, ahogy már télünnep van, nekünk visszacseng talán a régi időszakból, hogy nálunk is próbálták átalakítani a szeretet ünnepévé a karácsonynak az ünnepét. Teljesen másról van szó. Nekünk itt Ózdon, itt Magyarországon igenis meg kell őriznünk a hagyományokat, meg kell őriznünk a gyökereinket, amelyhez szervesen hozzátartozik, hogy igenis vannak vallásos ünnepek, vannak egyházi ünnepek. Úgy, mint a karácsony ünnepe” - mondta Bodnár Dániel, parókus.

A rendezvény végén az elkészült koszorúkat megáldották. Az eseményen lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők tanuljanak egymástól. Nemcsak a koszorúkészítés fortélyait, hanem azt is, hogy hogyan lehet egy kicsit másként szemlélni a közelgő ünnepet, valamint mit kell változtatnunk ahhoz, hogy megérezzük, mennyire szeret minket isten.


306_0_t 306_1_t 306_2_t 306_3_t
Vissza