Táncos lábak (képgalériával)2017. november 19. (vasárnap) 08:10 - Kultúranews/6305_0_300.jpgJubileummal egybekötött néptánctalálkozót rendeztek az Olvasó színháztermében. Negyedik alkalommal elevenítették fel Adorján Lajos munkásságának emlékét, ugyanakkor azt is megünnepelték, hogy a néptáncmozgalom 70 éves múltra tekint vissza városunkban. A jeles esemény házigazdája az Ózdi Néptánc Egyesület volt, akik meghívott vendégeikkel együtt színvonalas gálán szórakoztatták a közönséget.

Hagyományőrzés, elköteleződés és tisztelgés egy életmű előtt. Ezek alapozták meg a hétvégén megrendezett Adorján Lajos Néptánctalálkozó hangulatát, és erre utalt Riz Gábor országgyűlési képviselő is köszöntő beszédében. Az amatőr néptáncmozgalom 2013-ban elhunyt nagy egyéniségének munkájáról, és ránk hagyott szellemi örökségéről négy éve emlékezik meg ilyen formában az Ózdi Néptánc Egyesület.

„A régi Kohász Néptáncegyütteshez képest most már sokkal nehezebb szervezni a néptáncot, nehezebb a fiatalokat rávenni, még akkor is, ha szeretik ezt a műfajt. Felgyorsult a világ, sokkal több impulzus éri őket, és kevesebb idő jut a hagyományápolásra. De jó úton haladunk, mert van egy kemény mag, és lelkes fiatalok is csapódnak hozzánk, tehát töretlen a lendületünk” - nyilatkozta Ronyecz Ákos, az Ózdi Néptánc Egyesület művészeti vezetője.

A találkozóra meghívást kapott a többi ózdi táncegyüttes is. A Vadszilvák rábaközivel kezdték, majd a Szarkaláb tagjai kartali táncokkal folytatták a gálát. A Gyöngyvirág Gyermekcsoport polkát adott elő, a Szabad Szombat fiataljai pedig szatmári táncokkal léptek a közönség elé. Egyéni és páros produkciót is láthattak a nézők, megismerve a verbunk, illetve a somogyi ugrós lépéseit. A talpalávaló muzsikát ezúttal is a Garaboly Együttes húzta.

„Ez egy gyönyörű évforduló. 70 évvel ezelőtt kezdődött Ózdon a néptáncmozgalom, és ez Adorján Lajoshoz a mai gála névadójához kötődik. Ő hozta létre az együttest, és nekünk ez nagyon-nagy élmény, hogy hét évtizede még mindig vagyunk, létezünk és csináljuk. A múlt előrevetíti a jövőt, mi ezt próbáljuk folytatni, fiatalokat csábítunk arra, hogy ne hagyjuk abba Ózdon a néptáncot. Erről szól ez az egész, és ez óriási nagy dolog. Ez az Adorján Lajos gála valami gyönyörűség” - fogalmazott Tóth Zsolt, az Ózdi Néptánc Egyesület elnöke.

Az idei találkozón is megtelt a nézőtér. A rendezvényre minden évben meghívást kapnak Adorján Lajos fiai is, akik számára nagyon sokat jelent, hogy városunkban így ápolják édesapjuk emlékét.

„Nagyon boldog vagyok, hogy az édesapámtól eredő apró szikra folyamatosan újjáéled, tovább él az emberek szívében és lelkében a táncszeretete. Köszönöm szépen ezt minden táncosnak, zenésznek és azoknak, akik segítették ezt a munkát. Nagyon meghatódom ettől” - mondta Adorján Attila.

Az ózdi együtteseken kívül távolabbról is érkeztek vendégek, ők a gála második felében léptek színpadra. Domaháza néptáncosait és citerazenekarát az Ózdi Néptánc Egyesület tagjaival közösen előadott csárdás során láthatta a közönség. Meghívást kapott a találkozóra a felvidéki Új Gömör Néptáncegyüttes is, a rimaszombati fiatalok moldvai táncokat roptak.

A találkozó mindig nagy eseménynek számít a műfaj szerelmesei számára. A fellépők ezúttal is változatos produkciókkal készültek, és többféle tájegység táncait ismertették meg a közönséggel. A házigazdák a tradíciót követve minden együttes megajándékoztak a gálán. Helyi néptáncosaink ismételten bebizonyították, hogy méltó folytatói a hagyományoknak és Adorján Lajos emlékének.


305_0_t 305_1_t 305_2_t 305_3_t
305_4_t 305_5_t 305_6_t 305_7_t
305_8_t 305_9_t 305_10_t 305_11_t
305_12_t 305_13_t 305_14_t 305_15_t
305_16_t 305_17_t 305_18_t 305_19_t
Vissza