Lilára színezve (képgalériával)2017. november 17. (péntek) 19:00 - Városnews/6303_0_300.jpgÓzd is csatlakozott a Koraszülöttek Világnapjához. Ennek tiszteletére ma a Polgármesteri Hivatal folyosóját lila fénnyel világították meg kívülről. Ez ugyanis a koraszülött kisbabák színe. Hazánkban minden tizedik csecsemő idő előtt jön világra. Az akcióval a szervezők a koraszülés veszélyeire és az érintett kisbabák által vívott élet-halál harcra hívják fel a figyelmet.

November 17-ét 2011 óta ünnepeljük a Koraszülöttek Világnapjaként. Azok az édesanyák, akiknek a vártnál korábban érkezett a babájuk, nem erre készültek, ezért érthető módon megijednek és tanácstalanok. Az újszülött gyógyászat gyors fejlődésének köszönhetően ma már jó eséllyel indulnak az egészen kis súlyú csöppségek is. Ebben a harcban mindenki részt vesz: a baba, a mama, az orvosok és a nővérek is. A küzdelemben, viszont nincsenek egyedül. Hiszen több szervezet is segíti munkájukat. Ilyen például a miskolci érdekeltségű szülőkből szerveződött Segíts Élni Alapítvány is. A Miskolci Perinatális Intenzív Centrumban évente nagyjából 750 koraszülött babán segítenek.

Az adományozók úgy tudnak nekünk a legegyszerűbben segíteni, ha csatlakoznak a Koraszülöttek Országos Egyesületének oldalához, ez a koraszulott.com, illetve az ehhez kapcsolódó facebookos csoporthoz, ott mindig napra készen ott vannak az információk, hogy mi az amire az osztályoknak szüksége van. Ezek általában textíliák, tehát olyan pamutvászon anyagok, amiből a lepedőket, takarókat el tudják a kollégák készíteni, illetve fonaladománnyal tudnak segíteni. Az ózdiak egyébként ebben élen járnak. Papp Edit, aki összefogja az ózdi anyukákat és nagyon sok fonalat kap tőlük az egyesület, illetve az egyesületnek a horgoló önkéntesei, és így elég sok koripot tudunk készíteni a babáknak” - mondta Szentiványi Szilvia, a KORE Borsod megyei összekötője.

Az ózdi anyuka személyes érintettsége révén került kapcsolatba az egyesülettel, ugyanis kisfia Lóci, 2011 júliusában koraszülöttként látta meg a napvilágot. Miskolcra kerültek, és három hetet töltöttek ott el, amelyből kilenc napig élet és halál között lebegett a kisfiú. Helyrehozták, ma már egy nagyon ügyes és stramm legénnyé vált.

„Akkor ott eldöntöttem, hogy valamilyen szinten ezek után szeretném támogatni az ott dolgozókat és a piciket, mert nagyon ki vannak szolgáltatva, az anyukák össze vannak törve lelkileg és segítségre van szükségük, az inkubátorban a pici babáknak nincsen anyai érintésük, oda nem igazán nyúlhatnak be a fertőzöttség veszélye miatt” - nyilatkozta Papp Edit, a KORE Ózd összekötője.

Edit utánanézett, hogy mivel is lehetne őket támogatni, először csak ruhákkal segítette őket, amelyeket rendszerint kisfia születésnapján juttatott el Miskolcra, tavaly decemberben pedig rátalált egy megyeszékhelyi horgolós csoportra. Ők úgynevezett koripokat készítenek, amelyek a koraszülöttek első társai. Január óta Ő is tanulja ezek horgolását. A segítő szándékú ózdiak a közösségi oldalán privát levélben tudják felvenni a kapcsolatot a helyi anyukával. Egyes töltőállomások is csatlakoztak a jó célhoz. Városunkban is akad olyan benzinkút, ahol a törzsvásárlói kártyán lévő pontokkal, vagy éppen tankolással lehet értékes forintokkal hozzájárulni egyes koraszülötteket támogató alapítványok munkájához. Ma országszerte minden lilába borult a Koraszülöttek Világnapja tiszteletére. Ilyenkor épületeket világítanak ki ezzel a színnel, lila szalagot tűznek ki, lila ruhát öltenek mindazok, akiket megérint az idő előtt világra jött babák sorsa. Idén először Ózd is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Polgármesteri Hivatal régi és új épületét összekötő folyosót is ezzel a színnel világították meg. Az akcióhoz olyan emberek csatlakoztak, akik szívükön viselik a dolog fontosságát. Jelenlétükkel felhívták a figyelmet a koraszülés problémájára és aktuális kérdéseire.


303_0_t 303_1_t 303_2_t 303_3_t
303_4_t 303_5_t 303_6_t 303_7_t
Vissza