Kötetlen beszélgetés (képgalériával)2017. november 15. (szerda) 19:00 - Kultúranews/6290_0_300.jpgMunkáséletmód címmel indítottak programsorozatot az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban. A rendezvényt a Ipari Örökségvédők Baráti Köre és a múzeum vezetősége álmodta meg. Az első állomás egy kötetlen beszélgetés volt, amely során az egykori gyári dolgozók megoszthatták egymással megszépült emlékeiket.

Az eseményt Oláh Zsolt nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy számára is igen fontos a programsorozat témája. Fiatalkorában neki is alkalma nyílt bekapcsolódni a gyár életébe, ugyanis szódavízhordóként tevékenykedett az egykori üzemben. Kifejtette, hogy fontos a hagyományok ápolása, és ezek az alkalmak remek színterei az emlékek, tapasztalatok megosztásának.

„Vannak hagyományos klubjaink. Ilyen a Múltidőző Klub vagy a Zenei Klub, emellett baráti kapcsolatot ápolunk az Ipari Örökségvédők Baráti Körével. Ők ide járnak a múzeumba rendszeresen, és egy megbeszélés során merült fel, hogy létrehozhatnánk egy közös programsorozatot. Ez az induló programunk, ami a munkáséletmódról szól, ez is a neve a sorozatnak. Ezen belül mindig találunk egy aktuális témát. Most a Márton nap kapcsán teljesen ide passzol a gyári táplálkozási és italozási szokások, és erről egy kötetlen beszélgetést tervezünk” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott vezetője.

A beszélgetést Benyhe László nyitotta a saját emlékei felelevenítésével. Bemutatta a múzeum kiállítási tárgyain keresztül, hogy milyen eszközöket használtak a munkások az ételeik elkészítéséhez, és hogyan oldották meg a megfelelő folyadékbevitelt.

„Itt a gyárban kezdtem el dolgozni, és itt dolgoztam 31 évet 1968-tól 1999-ig. Volt alkalmam az eltelt idő alatt mindenféle élményben részesülni, és megtapasztalni a gyári életet. Ezek mind kedves, megszépült emlékek” - nyilatkozta Benyhe László, az Ipari Örökségvédők Baráti Körének alapító tagja.

A társalgás során többször felmerült a szalonnasütések hagyománya. A tápláló étel kimondottan elterjedt volt a gyári dolgozók körében. Annak érdekében, hogy minél kényelmesebben készíthessék el az elemózsiát, különböző segédeszközöket használtak az egyszerű és toldható nyársbotoktól kezdve, a külön erre a célra készült lapítókig.

„Az eltelt idők alatt sok minden megéltünk, hisz nem vagyunk már mai gyerekek. A gyárban igen érdekes szokások voltak, mint például a szalonnasütések. Ehhez gyakorlatilag tüzet sem kellett rakni, hiszen ott voltunk a kemencék mellett, és sütögettünk reggelire-vacsorára” - fogalmazott Máté László, nyugalmazott kohómérnök.

A rendezvény sikerének köszönhetően a jövőben mindenképp számíthatunk hasonló programokra. A konkrét időpont és téma egyelőre még nem ismert, éppen ezért a következő eseménnyel kapcsolatos információk miatt, érdemes figyelni a múzeum internetes elérhetőségét.


290_0_t 290_1_t 290_2_t 290_3_t
290_4_t 290_5_t 290_6_t 290_7_t
290_8_t
Vissza