Hangos hőközpont (képgalériával)2017. november 9. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6271_0_300.jpgZajos hőközpontra panaszkodnak a Szent István úton élők. A probléma 2015-re vezethető vissza, most viszont megoldódni látszik a dolog. A Távhő munkatársai nyitottak a párbeszédre, és mindent megtesznek a „hangos helyzet” megoldása érdekében.

Hangos hőközpont miatt nem tudnak aludni a Szent István út 22-ben élők. Elmondásuk szerint 2015-ben kezdődtek a problémák, amikor korszerűre cserélték a régi hőközpontot. A kellemetlenség azóta sem oldódott meg maradéktalanul, bár a Távhő mindent megtett az ügy érdekében. Most például egy meghibásodott motoros szelepet cseréltek ki, amelyre mivel külföldről rendelték, egy hónapot kellett várni. A cserével várhatóan javul a lakók komfortérzete, de korábban is tettek már intézkedéseket a probléma elhárítására.

„Hangszigeteltük a helyiségeket, mennyezetét, oldalfalát, gumibakokon van maga a modul-hőközpont, itt annyit segítettünk ebben az épületben, hogy annak idején, mikor a szekunder oldali csöveket vezették, ezeket befalazták, hozzáért a falhoz, ezeket kibontottuk újra, rugalmas anyaggal tömítettük, hogy ne érjen a falhoz, többet mi nem tudunk tenni” - mondta Halász Sándor, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője.

Ezzel azonban nem szűnt meg a probléma. Az ott élők, főleg a földszinti lakók azóta is panaszkodnak a hangos hőközpontra. A csavar a történetben az, hogy a zajszintmérések során mindig a szabványnak megfelelő, határérték alatti zúgást tapasztaltak.

„Úgy gondolom, hogy az a lényege, hogy mióta megcsinálta a Távhő ezt a hőközpontot, azóta van ez a zörgés. Megoldást keres a Távhő is rá szerintem, meg mi is, ami megoldást lehet találni rá, de a cső vezeti a vizet és a fal nem tudom, hogy egyáltalán ez ellen mit lehetne tenni, ez a másik. Meg hogy lehetne még jobban szigetelni azt, hogy itt ne legyen zúgás, zaj, illetve, hogy tudjanak a lakók aludni”  - nyilatkozta Borbás Lászlóné, közös képviselő.

Mivel a Távhő szakemberei korábban már megtették a szükséges intézkedéseket a zajcsökkentés érdekében, valószínűbb, hogy nem is a hőközpont hangos, hanem a csövekben áramló víz okozza a morajlást. Ez főként az első szinten élőket érinti, hiszen hozzájuk hallatszik fel legjobban a zúgás.

„Történtek változások, azt nem mondom, hogy nem, de a megoldás, az nem végleges, úgyhogy egyszerűen a lakásunk élhetetlen lett, nem tudunk éjszaka aludni, annyira nagy a zúgás, hogy füldugóval tudunk aludni. Valamilyen megoldást kell találni, mert egyébként vagy felsőbb szervekhez kell fordulnunk, vagy valamit kell, hogy tegyünk. Mert ez most már tűrhetetlen” - mondta Kissné Ásztai Gizella.

Ottjártunkkor Halász Sándor egy zajszintmérővel megvizsgálta a morajlás hangerejét, de mivel az nem hitelesített eszköz volt, hívni fognak egy szakembert, aki pontos adatokat szolgáltat majd. Addig is kérik a lakók türelmét, illetve ha valós problémát észlelnek majd a mérések során, megoldást keresnek a rendellenességre.


271_0_t 271_1_t 271_2_t 271_3_t
271_4_t 271_5_t 271_6_t 271_7_t
Vissza