Egészséges méz (képgalériával)2017. november 8. (szerda) 19:00 - Egyháznews/6267_0_300.jpgSzent Mihály arkangyal és az összes angyal tiszteletére tartottak ma ünnepi liturgiát az Ózdi Görögkatolikus Templomban. Az istentisztelet után a közösségi házban mézkóstolóra várták a híveket. Egy borsodszentgyörgyi méhész különlegességekkel is készült, emellett a mézkészítés és felhasználás fortélyairól is beszélt.

Ma délelőtt több programmal is várta híveit az Ózdi Görögkatolikus Parókia. Tíz órától ünnepi liturgiát végeztek Szent Mihálynak, illetve az angyaloknak ajánlva. Szent Mihály a hét arkangyal egyike, aki a mennyei seregek vezetője, illetve az Istenhez hű angyalok vezére, aki a gonosz lelkek ellen harcol. Az angyalok között az ember életében talán a legfontosabb szerepet az őrangyalok töltik be.

„Onnantól kezdve, hogy az egyház tagjaivá váltunk, Isten egyházának örökösévé váltunk, kapunk egy hatalmas nagy segítséget, és ez nem más, mint az őrangyal. Aki ott van mellettünk, akivel együttműködve az embernek az élete megváltozhat” - fogalmazott Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A liturgia után a templomban megjelenteket mézkóstolóra várták a parókia közösségi termében. Vincze Zoltán borsodszentgyörgyi méhész már hét éve foglalkozik méhészettel. A szokványos akác- és virágméz mellett különleges fajtákat, hárs- és napraforgómézet is hozott kóstolásra, valamint beszélt azok jótékony hatásáról és különböző felhasználási módokról is.

„A középkorban gyógyászatra használták, a sebeket kezelték vele, sőt, már az ókorban is, és a görögöknél mézes borral kezelték a betegeket, a seregekben, a csatákban megsebesülteket. Nagyon jó baktériumölő hatása van, az elhalt hámszöveteket szépen letisztítja, és ezáltal a fertőzéseket megszünteti. Mind a mai napig használható sebkezelésre, körülbelül feleannyi idő alatt szokott egy seb begyógyulni, hogyha mézzel kezeljük” - mondta Vincze Zoltán, méhész.

A szépségiparban is nagy szerepet kap a méz, illetve a méhpempő, amelyet kozmetikumok gyártásánál használnak fel. Erős fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt a propoliszt is sokan kedvelik. A kóstolón kristályos mézeket is megízlelhettek a jelenlévők, ilyen volt például a hársméz, amelyet köhögésre, hörghurutra javasolnak, valamint a napraforgóméz, amely a prosztata betegségeire nyújt megoldást.

„Nagyon szeretem a mézet, szoktam mézet fogyasztani. Akácmézet, vegyes virágmézet, repcemézet, nagyon szeretjük. Én például a kávét is azzal szoktam ízesíteni, ilyen időszakban meg már különösen” - nyilatkozta Szilágyi Edit.

A méz felhasználása számos lehetőséget rejt magában, sütemények, üdítők ízesítéséhez is kiváló lehet, a szervezetre gyakorolt jótékony hatása pedig megkérdőjelezhetetlen.


267_0_t 267_1_t 267_2_t 267_3_t
267_4_t 267_5_t 267_6_t 267_7_t
267_8_t 267_9_t
Vissza