Nyílt nap (képgalériával)2017. november 8. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/6266_0_300.jpgNyílt napok során ismerkedhetnek meg az általános iskolás diákok a szakmákkal, az Ózdi Szakképző Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájában. A bemutatókon az oktatók az elsajátítható technológiákat ismertették a fiatalokkal. Csütörtökön a tanműhelyben, pénteken pedig az Árpád Vezér Úti Telephelyen várják az érdeklődőket.

Elindult a nyílt napi bemutatók sorozata az Ózdi SZC Gábor Áron Szakképző Iskolájában. A különböző általános iskolákból érkező gyerekek először egy előadáson vesznek részt, ahol felvázolják nekik azokat a lehetőségeket, amik az iskolában a rendelkezésükre állnak, majd ezután a tanműhelyekben testközelből figyelhetik meg a szakmákat tanuló középiskolásokat.

„Az tetszett a legjobban, amikor ezt a kis gyertyát kifaragtuk” - mondta Kovács Mirjam, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola tanulója.

Az iskola jelenlegi diákjai is a jelentkezésre biztatják a fiatalokat, hiszen ők már megtapasztalták, hogy mekkora tudásra lehet szert tenni az intézmény falain belül. Nemcsak szakmát tanulhatnak az ide felvételt nyerők, hanem érettségit is szerezhetnek és technikusi vizsgát is tehetnek az iskolában.

„Egy jó szakma biztos jövő, emellett nagyszerű pénzkeresési lehetőség is. Nekem tetszik, mert nem kell fizikai munkát végezni. Igaz, hogy sokat kell gondolkodni, de szerintem kifizetődő foglalkozás” - nyilatkozta Berta Martin, az Ózdi SZC Gábor Áron Szakképző Iskola tanulója.

Az iskola vezetője szerint elég, ha a szülők megnézik az elmúlt hetek-hónapok álláshirdetéseit a régióban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy igen jelentős hiány alakult ki szakemberekből nemcsak a fémipari foglalkozások és a gépészet, hanem a kereskedelem-vendéglátás területén is. Ezt a problémát a duális képzéssel lehet megfelelő módon megoldani.

„Természetesen amikor később a vállalkozókat is sikerül az ilyen nyílt napokba bevonni, akkor látja a szülő és a gyerek is, hogy mit érdemes tanulni, milyen képzettséggel rendelkezőket tudnak foglalkoztatni a cégek. Akkor látszódik majd igazán, hogy Magyarországon a szakképzés presztízse magasabb, mint korábban, és ezeken a területeken dolgozó szakembereket pótolni kell. Ezt a munkaerőt csak a szakképző iskolák segítségével lehet kitermelni” - fogalmazott Alabán Péter, az Ózdi SZC Gábor Áron Szakképző Iskola tagintézmény-vezetője.

A programok nem értek véget, holnap ismét az iskola tanműhelyében, pénteken pedig az Árpád Vezér Úti Telephelyen ismerkedhetnek az általános iskolások a szakmákkal. A nyílt napok segítségével az iskola biztosíthatja magának a megfelelő diákbázist, akik kinevelésével enyhíthetik a kialakult szakemberhiányt.


266_0_t 266_1_t 266_2_t 266_3_t
266_4_t
Vissza