Téli krízisellátás2017. november 3. (péntek) 19:00 - Városnews/6253_0_300.jpgMár várják a hajléktalanokat a helyi melegedőkben, és megkezdődtek a Hajléktalanokért Közalapítvány által kiírt pályázati programok is. A hideg idő miatt, a délelőtt folyamán zsíros kenyérrel és forró teával várják az intézmény dolgozói a fedél nélkül élőket az Átmeneti Szálláson.

November 1-jével elindult a hajléktalanok téli krízisellátása városunkban. Az intézményben aktív pihenéssel és kreatív foglalkozásokkal is eltölthetik az idejüket a fedél nélkül élő ózdiak. A rászorulóknak nappali és éjszakai menedéket biztosítanak egész télen a szociális intézmény dolgozói. Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény megállapodást kötött az Észak-magyarországi Regionális Diszpécserszolgálattal, amelynek keretében a telefonos szolgálat fogadja az otthontalan személyekről tett bejelentéseket, valamint információt biztosít a segítségnyújtó intézmények számára. Együttműködésükre a Hajléktalanokért Közalapítvány által kiírt pályázat biztosított lehetőséget.

„Ebben az évben három pályázatot nyújtottunk be. Ami közvetlenül a téli krízisellátáshoz kapcsolódik az utcai szociális munka, amely elsősorban azoknak a  fedél nélküli embereknek próbál segíteni, akik közterületen kint vannak. Próbálunk valamilyen segítséget nyújtani élelmiszer, gyógyszer, tisztálkodó eszköz, takaró formájában” - nyilatkozta Jene András, az Átmeneti Szállás részlegvezetője.

A Nappali Melegedőben dolgozó szakemberek a sokféle segítségnyújtás és ügyintézés mellett november 1-től március 31-ig, minden hétköznap zsíros kenyérrel és forró teával várják a rászorulókat. Végh Lajos ha éppen nem a városban tartózkodik, akkor szeret sakkozni a barátaival.

„A fürdés és a szórakozás lehetősége megvan. Egészségügyi szempontból ellátnak teljes mértékben” - mondta Végh Lajos.

Beszűkült lehetőségeket, életveszélyes helyzetek kialakulását, rossz egészségi állapotot jelent a hideg és a tél számukra. Vannak, akik csak a Nappali Melegedőt látogatják, és vannak, akik a bentlakásos szállások szolgáltatásait használják ki, esetleg mindkettőt. Az Átmeneti Szálláson lakók közül jelenleg 15 fő dolgozik. Ez több mint az egyharmada az ott tartózkodó személyeknek. A szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy a továbbiakban is figyeljenek nehéz helyzetben élő embertársaikra.


253_0_t 253_1_t
Vissza