Patkány probléma (képgalériával)2017. november 3. (péntek) 19:00 - Városnews/6252_0_300.jpgÓzdon is komoly gondot okoz a nemkívánatos rágcsálók jelenléte. A Városüzemeltető Intézményhez több lakossági bejelentés is érkezett a patkányokkal kapcsolatban. A cég már megtette a megfelelő lépéseket a probléma leküzdése érdekében, ám a lakosság segítsége is szükséges a helyzet megoldásához.

Az elmúlt időszakban több városlakó is találkozott patkányokkal a Vasvár Úti Általános Iskola Tehetséggondozó Központja körül. Ehhez kapcsolódva bejelentések is érkezetek az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársaihoz. A helyzet felmérése után kiderült, hogy az évekkel ezelőtt megszüntetett nyilvános WC bejáratát fedő füves földrétegből másznak elő a rágcsálók. A probléma nem csak Ózdon jelent gondot, más városokban is jelen vannak a kártevők.

„A patkányfertőzöttség és annak megelőzése, kardinális kérdés minden önkormányzatnál. Jelenleg az Ózdi Városüzemeltető Intézmény éves szinten kétszer végez általános mértékben patkányirtást, de ezen felül természetesen a patkányfertőzöttség által jobban érintett területeken, mint ahol jelenleg is vagyunk többszörösen is” - mondta Restás Alexandra, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény szervezési és foglalkoztatási csoportvezetője.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény egy vállalkozó bevonásával végzi a rágcsálók irtását. A probléma elhárítása nem egyszerű feladat, hisz nem tudni, hogy akkor, amikor megszüntették az egykori nyilvános WC-t milyen mértékben temették be földdel a felszín alatti helyiségeket. A hagyományos csapdák általában hatástalanok, a méregből pedig nem esznek, ha látják, hogy a társuk elpusztult tőle. Egy másik jó módszer lehet az ellenük való védekezésre, a helyiség teljes mértékű elszeparálása a külvilágtól.

„A mögöttem látható területről az ózdiak tudják, hogy régen egy nyilvános WC volt, ami időközben megszüntetésre került. A problémára a megoldást abban látjuk, hogy a kivezető csatornákat megpróbáljuk elzárni, illetve az egykori lejáratot befedő füves terület részleges, vagy teljes betonozásával elzárni a rágcsálók útját” - nyilatkozta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

Amellett, hogy az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói elvégzik a szükséges munkálatokat a területen, a lakosság segítségére is számítanak. A kialakult helyzet megoldása érdekében fontos, hogy a hulladékot csak az erre kijelölt helyre tegyék, hisz a nem megfelelően tárolt szemét közelében szívesen tartózkodnak a nemkívánatos kártevők.


252_0_t 252_1_t 252_2_t 252_3_t
252_4_tVissza