Elismert építész (képgalériával)2017. november 3. (péntek) 19:00 - Híreknews/6251_0_300.jpgPro Architectura díjjal ismerték el Csontos Györgyi ózdi születésű építész munkáját. A magyar építészeti kultúra népszerűsítésében és a minőségi környezet létrehozásában elért kiemelkedő eredményért rajta kívül még tízen vehettek át elismerést Lázár János, Miniszterelnökséget vezető minisztertől az Országházban.

Az ilyen módon kifejezett megbecsülés célja, hogy kiemelje, felmutassa, példaként állítsa és elismerje azoknak az embereknek a törekvését, akik sokat tesznek az építészeti kutúra propagálásáért, létrehozásáért és megóvásáért. Csontos Györgyi és lelkes fiatal csapata az ipari műemlékhez méltó, értékmentő rehabilitációt vitt véghez az ózdi gyár területén. 2001-ben kezdett foglalkozni a gyártelep sorsával, és akkor a kémények megmentése érdekében is tett lépéseket. A 2010-es évektől már az önkormányzattal karöltve kutattak pályázati lehetőségek után. A mostani elismerésben konkrétan a városunkban véghezvitt tevékenysége miatt részesült, vagyis az egykori Fúvógépház, az Erőmű, a Múzeum és a Skanzen megtervezéséért kapta. A díjat nem egyéni elismerésként tartja számon, hanem közös munka eredményeként értékelte.

„Ózd a szülővárosom és nagyon sokat jelent. Így próbálok a magam területén mindent megtenni ezért a városért, ezért különleges díjnak számít. Egyébként a szakmában is ez egy jelentős elismerés. Az Ybl díj mellett talán a másik fontos szakmai díj, és hogy egy olyan munkámért kaphattam, ami a szülővárosomban kifejtett tevékenységemért adtak, az egy külön nagy megtiszteltetés számomra” - mondta Csontos Györgyi DLA, építész.


Képek forrása: Karádi Zita

251_0_t 251_1_t 251_2_t 251_3_t
251_4_t 251_5_t 251_6_t 251_7_t
251_8_t 251_9_t
Vissza