Fertőzésveszélyes lakás (képgalériával)2017. november 3. (péntek) 19:00 - Városnews/6250_0_300.jpgHárom konténernyi szemetet távolítottak el tegnap egy idős bácsi lakásából a Vasvár úton. A férfi évek óta gyűjtögette a hulladékot, amely elviselhetetlen bűzt árasztott magából. Tegnap több hivatalos szerv csapatmunkájának eredményeként kitakarították, valamint fertőtlenítették a helyiségeket, illetve csótányirtást is végeztek.

Már az utcán is elviselhetetlen bűz terjengett tegnap a Vasvár úton, miközben a takarítók az ablakon lapátolták ki a felhalmozott szemetet. Az egyik tömb földszinti lakásában élő idős bácsi évek óta gyűjtögetett különféle üvegeket, konzervdobozokat és még számtalan dolgot. A lépcsőházban lakók már jó ideje próbáltak tenni a helyzet ellen, de eddig nem jártak sikerrel. Most viszont fordulópont következett be az ügyben. A terület képviselője a lakókkal és a hivatalos szervekkel folytatott egyeztetés után elérkezettnek látta az időt a cselekvésre.

„Három éve jeleztek már nekem az itt élők erről az áldatlan állapotról, ami a földszinten uralkodik. Nagyon sokszor próbáltam megoldani, de egyszerűen nem találtuk meg a kiutat. Pénteken elindult egy folyamat, a bácsi kórházba került. A rendőrség segítette a kórházba jutását a mentősökkel együtt, ők tettek egy jelzést az ÁNTSZ felé, és innentől fogva elindult ez a folyamat” - mondta Zsuponyó Anett, területi képviselő.

Zsuponyó Anett indítványozására csapatmunkával sikerült megtisztítani a lakást, amelynek kivitelezésében a Lakásszövetkezetet terhelte szinte a legnagyobb feladat. Ők keresték meg ugyanis a miskolci takarítócéget, amelynek munkatársai az ünnep után azonnal rendelkezésre álltak.

„Arról a tényről szereztünk tudomást, hogy az ott lakó idős férfi bekerült a kórházba, rendőrségi segédlettel, ebből következően tehát lehetőségünk volt arra, hogy megkezdjük a lakás kitisztítását. Ugyanis tudni kell, hogy addig, amíg a lakó nem egyezik bele, hatóságilag mi, mint szövetkezet nem intézkedhetünk ez ügyben. Tehát amikor ez a helyzet kialakult, akkor összefogással mindenki segített. Azt mondtam, hogy a lakásszövetkezet anyagi és emberi segítséggel áll a dolog mögött” - nyilatkozta az Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, Nagy Sándorné Havelant Erika.

A takarítás anyagi vonzata is a Lakásszövetkezetet terheli, ugyanis 240-250 ezer forintba került az egész procedúra. Ennek költségét be lehetne hajtani a tulajdonoson, de mivel már a közös költséget sem fizette, a probléma nem oldódna meg. A rendőrségen kívül az ÁNTSZ is segítséget nyújtott az ügyben, ők biztosították a szükséges tisztítószereket. A lépcsőház lakói és a szomszédok szerint a helyzet egyre csak súlyosbodott, annak ellenére, hogy közel 10 évvel ezelőtt már történt hasonló takarítási akció. Helyszínen szerzett információink szerint macskatetemet, valamint rengeteg flakont is találtak a lakásban, amelyek vizeletet tartalmaztak, illetve a falakon gyanús, barna színű mázolás volt látható.

„Én is beszéltem Anettal, a területi képviselővel, hogy én ezt nem bírom tovább. Olyan büdös van a lakásunkban, a nagyszobában, ahogy áthúz nekünk a büdös, hogy ahogy ülünk este, tévézünk, tulajdonképpen ez a szag van ott is. Nagyon kár, hogy csak a beszédet veszi a kamera, meg a mikrofon, a büdöset nem. Ez emberfeletti” - fogalmazott Galgóczi Gáborné.

Végül három konténernyi hulladékot takarítottak ki a lakásból seprűk, vödrök és hólapátok segítségével. Ezután erős vegyi anyagokkal az összes helyiséget fertőtlenítették, valamint csótányirtást is végeztek, így a közvetlen fertőzésveszély megszűnt. Egyelőre kérdés marad, hogy mi lesz a bácsi sorsa, miután kikerül a kórházból, de felmerült a gyámság alá helyezés lehetősége is.


250_0_t 250_1_t 250_2_t 250_3_t
250_4_t 250_5_t 250_6_t 250_7_t
Vissza