Kutató és tanár (képgalériával)2017. október 31. (kedd) 19:00 - Kultúranews/6242_0_300.jpgId. Dobosy László munkásságát mutatták be a Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban tegnap délután. „A hely, ahol élünk” honismereti programsorozatnak soron következő előadója Döbör Istvánné volt, aki részletesen ismertette az ózdi tanár és író legfontosabb és legkiemelkedőbb műveit és életútját.

A kutató és tanár. Id. Dobosy Lászlónak két élet is adatott. Az első a pedagógus, tanáré volt, amely során pályája magas ívelt, aktív közéleti szereplőként élt. A másik pedig nyugdíjazásától kezdődő két és fél évtizedes intenzív kutató munkássága. Ezalatt feltárta Ózd és könyékének néprajzát, valamint a Gömör-Torna vidékét is. Foglalkozott az ózdi gyári munkásokkal, az akkori fúvószenekarral, de közel állt hozzá a néprajz és a népművészet is. Elkészítette városunk utcarajzát is, valamint várakat is kutatott a térségben. Döbör Istvánné egy mindig érdeklődő személyként, ötletekért kopogtató és zavarba ejtő szorgalmú, kreatív emberként gondol a pedagógusra.

„Id. Dobosy László volt az első felvetője, hogy alakuljon itt Ózdon egy múzeum baráti kör. Az érdemi munkát ő végezte és beszervezte a barátait, ismerőseit. Ebből lett a mai Lajos Árpád Honismereti Kör” - mondta Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője.

Fiával, ifjabb Dobosy Lászlóval közösen sokat dolgozott. Bejárták a Gömör-Torna vidéken található festett fakazettás mennyezetű templomokat, ahol fia számos fényképet készített azokról, valamint édesapja kutató munkájáról. Kerékgyártó Mihály személyesen is ismerte a pedagógust, aki nagy hatással volt rá.

„Nagy öröm volt számomra, hogy id. Dobosy László az újságírói tevékenységemet is nagyra értékelte és segítette, támogatta. Gyakran előfordult, hogy elvitt különféle rendezvényekre. Ez által a hobbimat tudtam fejleszteni és ismereteket szerezni számos dologról” - nyilatkozta Kerékgyártó Mihály, nyugdíjas pedagógus, újságíró.

A hely ahol élünk honismereti előadássorozat következő állomásán Balogh Lászlóné mutatja be Nagy Károly munkásságát, aki 2000-ig volt a Lajos Árpád Honismereti Kör elnöke. Az ünnepélyes megemlékezésére november 24-én várják az érdeklődőket.


242_0_t 242_1_t 242_2_t 242_3_t
242_4_t 242_5_t
Vissza