Kórusok találkozója (képgalériával)2017. október 29. (vasárnap) 11:16 - Kultúranews/6237_0_300.jpgHatodik alkalommal rendezte meg az ÓMI a Felvidéki-Magyar Kórustalálkozót. Három felvidéki és két ózdi énekegyüttes lépett fel tegnap este az Ózdi Evangélikus Templomban. Az épület teljesen megtelt a rendezvényre, a vendégek lenyűgözve hallgatták a kórusokat.

Szombaton este 6 órakor már szinte lépni sem lehetett az evangélikus templomban, ugyanis itt gyűltek össze a zeneszerető, valamint a Luther Márton tanait követő ózdiak. Mivel a reformáció hetét ünneplik az evangélikusok és a reformátusok, valamint az esemény támogatója az Ózdi Evangélikus Egyházközség volt, a helyszín kiválasztása is az ő templomukra esett. A hatodik Felvidéki-Magyar Kórustalálkozóra három határon túli kórust hívott meg az ÓMI, akik dalaikkal teljesen elbűvölték a közönséget. Az esemény fővédnöke Riz Gábor országgyűlési képviselő volt, aki fiatalon maga is énekelt kórusban, és csodálatával adózik a kórusok tagjainak, hiszen a dalolást magas szinten művelni nem könnyű dolog, de felszabadítja a lelket és közösségteremtő élmény is egyben. Tóth Melinda evangélikus lelkész is ezt a nézetet vallja, és ajándéknak tartja, hogy ilyen nívós kórusokat láthatott vendégül a templomban.

„Luther Márton azt mondja, hogy az ének nélkül az életünk nagyon sivár. Ha hű szeretnék lenni a reformációhoz, én magam is ezt vallom, hiszen Bartók és Kodály országában éljük az életünket, nagyon jó lenne, ha nem csak Japánban, hanem itt Magyarországon is megtapasztalnánk akár felnőttként, akár gyerekként, hogy az ének, az lelkileg szabaddá tesz, nagyon sok stresszt old az életünkben. És hát a kultúráról végül, de nem utolsósorban hadd szóljunk, hogy nagy ajándék, ha azzal gazdagodunk” - fogalmazott Tóth Melinda, evangélikus lelkész.

A program az ózdi Laurum Blockflöte Együttes koncertjével kezdődött, akik a reneszánsz és a barokk zene világába kalauzolták el a hallgatóságot. Utánuk a pelsőci Korona Énekegyüttes lépett fel, ők már nem először járnak városunkban.

„Most egy olyan programmal érkeztünk, ami már elég régóta készen van, hiszen májusban részt vettünk egy versenyen, és oda Kodály-művekkel készültünk leginkább, lévén, hogy Kodály-év van, és ennek a műsornak egy részét hoztuk most ide is” - nyilatkozta Tömöl Gabriella, a Korona Énekegyüttes karnagya.

Emellett egyházi dalokkal is készültek a reformáció ötszázadik évfordulójának kapcsán. Őket a füleki Pro Cultura Férfikar, majd a Melódia Nőikar követte, utolsóként pedig az Ózdi Városi Vegyeskar lépett a nézők elé. Dobó Katalin szerint fontos a barátság és hagyományok ápolása, de szomorú apropója is volt ennek a fellépésnek.

„Ez most számunkra egy rendhagyó dolog lesz, koncert lesz, ugyanis egy testvérkórusunk, a Székely Mihály testvérkórus temette el az elmúlt napokban a karvezetőjüket, CS. Nagyné Túri Mártikát, és a mi koncertműsorunkat teljes egészében az ő tiszteletére és emlékére fogjuk felajánlani. Bárdos Lajos „Tábortűznél” c. művét énekeljük, Kothe „Ave Maris Stella”, Gounod Kyrie-jét és a Márti néni kedvenc műve volt a Verdi Nabuccójából a Rabszolgák kórusa” - mondta Nagy Károlyné Dobó Katalin, az Ózdi Városi Vegyeskar karnagya.

A kórusok karnagyai egyetértettek abban, hogy a kapcsolatok ápolása nagyon fontos, és a továbbiakban is szerveznek majd közös eseményeket.


237_0_t 237_1_t 237_2_t 237_3_t
237_4_t 237_5_t 237_6_t 237_7_t
237_8_t 237_9_t 237_10_t
Vissza