Losonci túra (képgalériával)2017. október 31. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/6227_0_300.jpgFelvidéken szereztek szakmai tapasztalatokat a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai, akik Losoncon különböző munkahelyeken növelték szakmai és angol nyelvi tudásukat. Az iskola jövőbeni célja folytatni a megkezdett hagyományt, valamint tovább bővíteni külföldi kapcsolataikat.

Az iskola már tíz éve pályázik az ERASMUS+ pályázat K1 Mobilitási programjában, külföldi szakmai gyakorlatok lebonyolítására. Ennek keretében három hetet tölthetett a Felvidéken a SZIKSZI kilenc tanulója. A diákok egy része Írországban tölthette ezt a programot, egy másik csoport pedig a Felvidéken, Losoncon fejleszthette tudását. Az iskolán belül a fiataloknak egyénileg kellett pályázniuk egy dolgozattal, majd önéletrajzot készíteniük, ezt követően pedig a külföldi partnerekkel egy online angol nyelvű állásinterjún vettek részt. Az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolják, hogy a külföldi gyakorlaton a gyerekeknek nem csupán a szakmai tudásuk bővül. Az idegen környezetben eltöltött időszak elősegíti a diákok személyes kompetenciáinak fejlődését és összekovácsoló ereje is van.

„Különböző osztályokból voltak a tanulóink, kilencen. Egymást jobban megismerték. Nagyon jó csapatépítő tréning volt. Olyan területeit is megismerték egymásnak, amit esetleg itt az iskolában nem ismertek. Jól érezték magukat” - mondta Cseh Tamásné, a SZIKSZI pedagógusa.

A program célja a készségek fejlesztése és elsősorban a tanulmányi célú mobilitás. Az oktatási-képzési intézmények és a cégek közötti együttműködésnek köszönhetően fejlődik a fiatalok nyelvérzéke és bővül az interkulturális tudásuk is. A diákok szerint fontos az ilyen szakmai gyakorlat, mert tágíthatja látásmódjukat és életszemléletüket is.

„Losonc nagyon szép hely. Annak ellenére, hogy közel van Magyarországhoz, mégis teljesen mások ott az emberek is. A hétvégi kirándulások alkalmával rengeteg látványosságot is megnéztünk. Eljutottunk olyan helyekre, ahová szerintem én, és a társaim sem tudtunk volna magunktól eljutni” - nyilatkozta Németh Dominik, a SZIKSZI tanulója.

A csoport a három hét alatt számos látványosságot, történelmi helyszínt és természeti szépséget is megtekintett. Jártak Kassán, Beszterce- és Selmecbányán is. A SZIKSZI vezetésének feltett szándéka, hogy a jövőben még tovább bővítsék külföldi partnereik körét.


Képek forrása: SZIKSZI

227_0_t 227_1_t 227_2_t 227_3_t
227_4_t 227_5_t 227_6_t 227_7_t
227_8_t 227_9_t 227_10_t

 

Vissza