Tudományos előadás (képgalériával)2017. október 24. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/6217_0_300.jpgAnyagtudományi School Túra címmel szervezett előadást a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozata a Tiszti Kaszinóban. A tudománynépszerűsítő programsorozat második állomása volt a mostani, amelynek során az anyagmérnöki képzésről szólt egy rövid prezentáció, emellett látványos kémiai kísérletek bemutatásával ösztönözték a fiatalokat a továbbtanulásra.

A Tiszti Kaszinó tükörterme szinte teljesen megtelt az előadásra, amelyet dr. Mende Tamás, a Miskolci Egyetem dékánhelyettese tartott feleségével. Az Anyagtudományi School Túra című komplex programon az anyagmérnöki képzést népszerűsítették, amelynek elvégzésére már városunkban is van lehetőség a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán. Az előadás célja az volt, hogy közelebb hozza az érdeklődőket a tudományhoz, valamint a kísérleteken keresztül megismertesse a tanulni vágyókat a képzés érdekességeivel.

„Viszonylag új képzésről beszélünk, nem sokan tudják, hogy egy anyagmérnök mivel foglalkozik. Magyarországon a járműipar, a különböző nem fémes anyagoknak a technológiája, a polimer-vegyipar nagyon-nagyon húzóágazatnak számít, itt Ózdon is mind a kettőnek van képviselője, tehát úgy gondolom, hogy egy értékes diplomát kapnak. Viszont ha nem tudják, hogy mire vállalkoznak, akkor nem választják ezt a képzést. Tehát ezért bízunk benne, hogy ha meg tudjuk őket szólítani, és a mai fiatalok nyelvén tudjuk megszólítani, tehát nem száraz előadással, hanem tényleg érdekességgel, egy kis rockzenével felvezetve, akkor utána talán megnézik, hogy miről szól az anyagmérnökképzés” - mondta dr. Mende Tamás, a Miskolci Egyetem, Műszaki Anyagtudományi karának dékánhelyettese.

Az előadást dr. Török Béla, a Miskolci Egyetem docense nyitotta meg, aki után dr. Mende Tamás először egy prezentáción mutatta be, hogyan is zajlik az anyagmérnöki képzés. A jó hangulatú előadás során elhangzottak olyan érdekességek is, amelyek mind az anyagmérnökök munkáját dicsérik. Például a fémhab feltalálása és előállítása is ehhez a szakmához kötődik. A program második felében következtek az igazán érdekes kísérletek, amelyektől a közönség teljesen le volt nyűgözve. A tükörteremben általános- és középiskolások együtt izgulták végig, hogy egy-egy bemutatónak mi lesz a vége.

A diákok, főleg az általános iskolások, nagyon élvezték a kísérleteket.

„Nagyon érdekes volt, sok tudományos dolgot is lehetett benne látni, és hogyha én például jelentkezni akarnék ilyen mérnöki munkákra, akkor ez is érdekes lehe” - nyilatkozta Fűkő Zsombor, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A legnagyobb attrakció az előadás végére maradt, amikor folyékony nitrogénbe öntöttek forró vizet, ugyanis a hőmérséklet-különbség hatására egy hatalmas robbanás történt. A résztvevőknek mind közül talán ez a kísérlet tetszett a legjobban.

„Nekem nagyon tetszett az elején az a lángos, hogy a hanghullámok hogyan befolyásolják a lángnak a hullámzását, meg a végén ez a robbantás is nagyon jó volt” - fogalmazott Török Luca Rozanna, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

Az anyagmérnöki képzés jelenleg csak a Miskolci Egyetemen érhető el, így aki erre a szakra akar jelentkezni, annak lehetősége van az ózdi kihelyezett tagozaton is elvégezni azt. Azon túl, hogy ez egy keresett szakma, a fizetés is kiemelt, hiszen kevés a magas szinten képzett munkaerő. A programsorozat október 27-én, pénteken folytatódik, 18 órai kezdettel dr. Szabó-Tóth Kinga Dóra egyetemi docens tart előadást Páratlan kapcsolataink címmel.


217_0_t 217_1_t 217_2_t 217_3_t
217_5_t 217_6_t 217_7_t 217_8_t
217_9_t 217_10_t 217_11_t 217_12_t
Vissza