Folklór találkozó (képgalériával)2017. október 23. (hétfő) 19:45 - Kultúranews/6216_0_300.jpgFolklór találkozót szervezett az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat. A programnak az Olvasó színházterme adott helyet. A színvonalas produkciók előtt elhangzó köszöntő során a szervezők azt is bejelentették, hogy Aldebrő lesz az első megyén kívüli település, akikkel partnerkapcsolatot alakítanak ki.

Szép számú érdeklődő gyűlt össze az Olvasó színháztermében, ahol folklór találkozót szervezett az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat. A rendezvényen Janiczak Dávid polgármester mondott köszöntőt. Beszédében kitért arra, hogy a Magyarországon együtt élő nemzetiségek kultúrája az idők során számtalan szálon kapcsolódott össze.

„Körülbelül 10 évvel ezelőtt jómagam is szerveztem nemzetiségi folklór találkozót a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnökeként. Már akkor is úgy gondoltam, ahogy a mai napon is, hogy a nemzetiségek kultúrájának, értékeinek megőrzése, továbbvitele, és annak megosztása embertársainkkal az egyik legnagyobb és legdicsőségesebb feladat” - mondta köszöntőjében Janiczak Dávid, polgármester.

A rendezvényen több ózdi fellépő is bemutathatta művészetét. A Városi Tűzoltó Zenekar ismert ritmusokkal, míg a Gyöngyvirág Néptánc Egyesület hagyományos német elemeket tartalmazó koreográfiával szórakoztatta a közönséget. A program helyi előadókat felvonultató blokkját a Szent Kereszt Plébánia Jubilate kórusa zárta. Az est második felében az aldebrői Elde Blumen tánccsoport, a sárospataki Német Nemzetiségi Kórus és a Heimattöne Kapelle sváb zenekar kápráztatta el a megjelenteket.

„A mai rendezvényünk sikeres volt. A fellépők nagy örömmel jöttek, külön örülök a sárospataki kórusnak. Ahogy a köszöntőben elmondtam Aldebrő az első település, akivel megyén kívül együttműködést alakítottunk ki” - fogalmazott Göncfalvi Éva, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat a jövőben még több kapcsolatot szeretne létrehozni a régió többi sváb településével. Egyik nagy céljuk, hogy az anyaország valamelyik városával is hasonló partnerséget alakítsanak ki, mint ahogy azt most Aldebrővel tették.


216_0_t 216_1_t 216_2_t 216_3_t
216_4_t 216_5_t 216_6_t 216_7_t
216_8_t 216_9_t 216_10_t 216_11_t
216_12_t
Vissza