Ünnepi megemlékezések (képgalériával)2017. október 20. (péntek) 19:00 - Városnews/6212_0_300.jpgVárosunk tanintézményeiben ma emlékeztek meg az 1956-os forradalomról. Az Újváros Téri Általános Iskola és a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium is megrendezte hagyományos ünnepségét, ahol a diákok adtak színvonalas műsort.

Történelmünk szerves része az 1956-os forradalom, amelyen rengetegen haltak meg szabadságunkért küzdve. A kicsik számára még nehezen érthető, hogy is mi is történt 61 évvel ezelőtt, de fontos, hogy ők is minél korábban megismerkedjenek történelmünkkel. Ezért rendeznek a tanintézmények minden évben ilyenkor ünnepséget, amelyen színvonalas műsorokkal emlékeznek meg a forradalomról és annak áldozatairól.

„Mindenképp fontosnak tartjuk, hogy a kisebb korosztály is megismerkedjen történelmünk fontos eseményeivel, és úgy gondolom '56 kiemelkedően fontos. Mindig közös iskolai ünnepségeken veszünk részt, illetve az óvodásokat is meghívjuk, és ahogy láttam, lekötötte őket a műsor, figyeltek, és ha csak egy morzsányi megmarad bennük, már akkor megérte, hogy ők is itt voltak” - mondta Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola igazgatója.

Az Újváros Téri Általános Iskolában reggel 9-től a hetedik évfolyam adott zenés műsort, amelyben bemutatták a forradalom történéseit. A 20 perces összeállításra az intézmény tanulóin kívül az Újváros téri és az Árpád vezér úti óvodások is összegyűltek az aulában.

A SZIKSZI-ben is megtartották hagyományos megemlékezésüket, ott a hatodik órában a 11.E osztályos tanulók adtak zenés-táncos műsort. A középiskolások félórás produkciója ugyanolyan kreatív és színvonalas volt, mint az általános iskolásoké. A diákok feszült figyelemmel kísérték végig az előadást, amely az forradalmat mutatta be. Hogy miért lényeges erre az eseményre minden évben emlékezni, arról nekik is megvan a véleményük.

„Szerintem azért fontos, hogy az iskolában is ünnepeljük a forradalmat, mert így jobban át tudják élni a diákok, és jobban bele tudnak csöppenni kicsit azokba az időkbe, amikor bizony nagyon nehéz volt, és hogy mennyi szenvedés árán született meg a szabadság” - fogalmazott Demeter Dorottya, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulója.

Az 1956-os események megítélése a rendszerváltás után változott meg, az addig ellenforradalomnak nevezett felkelést nemzeti ünneppé nyilvánították. Ilyenkor a magyar nép a szabadságát, és arra való vágyát ünnepli.


212_0_t 212_1_t 212_2_t 212_3_t
212_4_t 212_5_t 212_6_t 212_7_t
212_8_t 212_9_t 212_10_t 212_11_t
212_12_t 212_13_t

 

 

Vissza