Hasznos ismeretek (képgalériával)2017. október 20. (péntek) 19:00 - Városnews/6210_0_300.jpgGyógynövény tanfolyamon vehetnek részt a közfoglalkoztatottak a Startprogram Iroda kertészetében. A Bolyoki temető feletti területen többféle gyógynövényt termesztenek fél hektáron. Az egymásra épülő két program célja, hogy városunk lakói újra megismerjék és felfedezzék ezeknek a növényeknek a jótékony hatását.

A Startprogram Iroda nyár elején alakította ki gyógynövény kertészetét a Bolyoki temető feletti területen. A közelmúltban rendbe tették az oda vezető utat, és hamarosan körbe is kerítik. A két hektárnyi területből fél hektár van művelés alatt. Rendezett sorokban van jelen a citromfű, a menta, a kakukkfű és a tárkony. Erre a kezdeményezésre építve indították el azt a gyógynövénykertész tanfolyamot, amelyen mintegy 15 közfoglalkoztatott vesz részt. Ennek keretében a tanulók a növények felismeréséről, ültetéséről és feldolgozásáról szereznek ismereteket. A résztvevők 335 órás képzés során mélyíthetik el tudásukat.

„Az oktatás nagyobbik részét a gyakorlat teszi ki. Ezért vagyunk jó helyen, ezen a korábban kialakított gyógynövényes kertben, mert helyben a tanulók meg tudják ismerni, konkrétan, kézzel foghatóan, azokat a növényeket, amiket termesztünk. Amiket pedig nem tudunk itt termeszteni, azokat megkeressük a körülöttünk lévő völgyben, mert ott is sok gyógynövény található. Így a gyakorlat által sokkal könnyebb nekik az elméletet is megjegyezni” - mondta Léman Béla, a Startprogram Iroda erdészeti részlegvezetője.

A szakemberek a termeszteni kívánt növények kiválasztása során több szempontot is figyelembe vettek. 1800 példányt és kilenc különböző gyógynövényt ültettek el, idén ősszel védett növények és fák is földbe kerülnek, valamint 40 tő fodormentával is bővül a kertészet. A képzésen résztvevők a növényeket testközelből ismerhetik meg.

„Hasznos dolognak tartom, mert sok mindent megtanulunk, amit eddig nem tudtunk a gyógynövényekről. Kint a természetben sokkal jobb, mintha bent egy iskolapadban ülve tanulnánk meg ezt a dolgot” - nyilatkozta Galambicza László, közfoglalkoztatott.

A tanfolyam végeztével minden résztvevő tanúsítványt kap. A jövőben a Startprogram Iroda egy őrbódét is szeretne kialakítani a területen, valamint egy szárító helyiséget, ahol a betakarított növényeket elő tudják készíteni más célokra is. A következő ültetési szezonban festőnövények telepítését is tervezik. Mindezek mellett bemutatókertként is funkcionálna a terület, ahová a város iskolásai is ellátogathatnának, hogy hasznos ismereteket szerezzenek a gyógynövényekről.


210_0_t 210_1_t 210_2_t 210_3_t
210_4_t
Vissza