Jeles nap2017. október 18. (szerda) 19:00 - Kultúranews/6202_0_300.jpgMa ünnepeljük a magyar festészet napját. 2002 óta országos, sőt határon túlra nyúló, többnapos rendezvénnyé nőtte ki magát a jeles alkalomhoz kapcsolódó programsorozat. Az ünnep lehetőséget nyújt arra, hogy felhívják a figyelmet a kortárs magyar alkotók munkájának fontosságára. Az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai is büszkék arra, hogy ápolhatják a hazai kortárs festészetet.

„Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot…” – írta egyik versében Babits Mihály. A Magyar Festészet Napja a hazai kortárs festészet legnagyobb ünnepe. A rendezvénysorozathoz tizenhat éve az ország és a Kárpát-medence művészeti közélete rendszeresen csatlakozik. Az Olvasó Kisgalériájában, a Városi Könyvtárban, illetve az Ózdi Muzeális Gyűjteményben helyi és vendégművészek alkotásit szinte havonta megcsodálhatják az érdeklődők. Helyi festő- és képzőművészeink is szorgosan dolgoznak azon, hogy a festészet valódi értékeit közvetíteni tudják az emberek felé.

„A művészek feladata az, hogy közvetítse az értékeket az ember és a természet között a többi ember számára. Vannak, akik szerint ez felesleges dolog ez, mert nem hoz létre valódi fejlődést. Ezzel ellent mondanék, mert az esztétikai élmények mindenki számára új élményeket, új világszemléletet hozhatnak” - mondta Barta Zsóka, festőművész.

A természet szépségeit, törékenységét és egyediségét csak az emberiség képes meglátni és észre venni. A művésztársadalom tagjai olyan valódi értékeket közvetítenek, amelyek akár csak egy röpke pillanatra, de gondolkodásra késztetik az embereket. A festészet – mint ősi műfaj – a maga személyes jelenlétével különleges jelentőségű lehet a XXI. század súlyos ellentmondásokkal terhelt vizuális kultúrájában. Fontossága már nem csak a művészeti nevelésben meghatározó, hanem az alapműveltség elengedhetetlen része. Turiné Orosz Margit az Ózdi Képzőművészeti Egyesület vezetője Ózdot, a hét völgy városát remek helyszínnek tartja az alkotáshoz, és arra bíztatja a fiatalokat, hogy merjenek alkotni.

„Nagyon bátran fogjanak ecsetet, és először is egy hatalmas nagy vásznat. Óriási kört fessenek rá és kis pontokat. Ettől egy kicsit felszabadulnak, nem fognak félni tőle. Nagyon sokan félnek a fehér vászontól, velem együtt. A fiatalok egy bátor mozdulattal össze-vissza maszatolják, s aztán majd kijavítják. Lehet belőle akár egy világhírű alkotás is” - fogalmazott Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke.

Október 18. Szent Lukács, a festők patrónusának ünnepnapja is egyben. Az Ózdi Muzeális Gyűjteményben Korkos Jenő Zoltán tárlata, az Olvasó Kisgalériájában pedig az Ózdi Képzőművészeti Egyesület munkái várják az érdeklődőket.

Vissza