Bölcs döntés (képgalériával)2017. október 19. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/6200_0_300.jpgOrszágos akció hívja fel a figyelmet a balesetmentes közlekedésre. A „Látni és látszani” elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányt immár hatodik éve rendezik meg regisztrált optikák és autószervizek együttműködésével. Ennek keretében a gépjárművezetők térítésmentesen vizsgáltathatják meg szemük állapotát és járművük láthatóságért felelős alkatrészeit is.

A látás és a láthatóság kiemelt fontosságú a közutakon. Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös kampánya 2012 óta hívja fel erre a figyelmet. Idén megújult formában, a társadalmi felelősségvállalás szerepét központba helyezve hirdették meg az október 16. és december 8. között tartó országos akciót. Városunkban is van olyan regisztrált optikai szaküzlet, ahol díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket, de nem csak az akció időtartama alatt.

„Cégünk évek óta részt vesz a Látni és látszani kampányban. Az akció üzenete az, hogy az emberek tegyenek meg magukért annyit, hogy lássanak jól, ha vezetnek. Ha bejönnek a kampány keretein belül szemvizsgálatra, akkor kapnak egy kártyát, amivel igazolni tudják, hogy az utóbbi időben voltak látásvizsgálaton, ahol látásuk megfelelőnek bizonyult, vagy pedig megvásárolták a számukra megfelelő szemüveget” - mondta Balázs Csabáné, a Lux Optika üzletvezetője.

Igazolólapot állítanak ki annak, aki csatlakozik a kampányhoz. A közúti ellenőrzés során ezt felmutatva tudja tanúsítani szemének megfelelő állapotát. Ilyen kártyát kapnak azok is, akik felkeresni az akcióban részt vevő autószervizeket, ahol a díjmentesen ellenőriztethetik járművük láthatóságért felelős alkatrészeit.

„ A Látni és látszani kampányban tulajdonképpen a gépkocsi világítási berendezéseit, első-hátsó fényszórók, helyzet- és irányjelző lámpák állapotát kell megvizsgálni. Tulajdonképpen a biztonságtechnikai követelményekhez szükséges berendezéseket is” - nyilatkozta Papp János, a Papp Autószerviz tulajdonosa.

Az autósok 23 százalékának van korrigálatlan szem problémája, vagyis minden negyedik gépkocsivezető látása nem megfelelő. Az olyan külső tényezők, mint a sötétség vagy a rossz időjárási viszonyok, tovább rontanak a helyzeten. A ködös, szürke napokon különösen fontos, hogy ne csak jól lássunk, hanem kellően látszódjunk is a közutakon.


200_0_t 200_1_t 200_2_t 200_3_t
200_4_t 200_5_t 200_6_t 200_7_t
200_8_t 200_9_t 200_10_t 200_11_t
Vissza