Költői üzenet (képgalériával)2017. október 18. (szerda) 19:00 - Kultúranews/6198_0_300.jpgIrodalmi délutánra várták a költészetet kedvelők táborát a Civil Ház nagytermébe. „Az ének megmarad” című pódiumműsor keretében Jónás Zoltán mutatta be megannyi versen keresztül a Hetek költőnemzedékének gondolatvilágát. Az egri előadóművész Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író 75. születésnapja alkalmából készítette el az összeállítást.

Jónás Zoltán előadóművész nem először járt városunkba, s ha Ózdra jön, akkor rendszerint verseket is hoz magával. Ezúttal a Hetek elnevezésű irodalmi csoport költészetét mutatta be hallgatóságának. Tolmácsolásában Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Kalász László, Raffai Sarolta, Ratkó József és Serfőző Simon verseit ismerhette meg a közönség. Éppen 50 éve annak, hogy a magyar irodalmi sajtó nemes egyszerűséggel „Hetek” névvel kezdte illetni őket.

„Ők voltak azok, akik a Nagy László-i vonal után és a Kilencek előtt társultak egymással. Az érdekesség az, hogy őket soha semmilyen szabály nem fűzte össze, egész egyszerűen úgy alakult, hogy ők egy nyelvet beszéltek, egyformán gondolkodtak, hasonlatosak voltak a kifejezésformáik és az élethez, a hazához és a történelemhez való viszonyuk” - mondta Jónás Zoltán, előadóművész.

Az irodalmi délutánon nemcsak szavalatok, hanem megzenésített versek is elhangoztak Majoros Roland közreműködésének köszönhetően. A fiatalember gitárzene kíséretében adta elő a dalokba foglalt gondolatokat.

„A Hetek műsor nekem először elég furcsa volt, mert nem igazán ez az én stílusom, de az előadás során szerettem meg ezeket a költőket és a verseiket igazán, és azóta nagyon közel állnak a szívemhez” - nyilatkozta Majoros Roland, előadó.

Az eseményen szép számmal vettek részt a helyi Szívbetegek Egyesületének tagjai. A Városi Könyvtár ezúttal főként nekik kedveskedett a verses programmal, de bárki ellátogathatott a nyilvános rendezvényre. A Hetek nemzedékéből ma már csak hárman élnek, de az irodalmi csoportosulás alkotásai örök érvényűek. A költőtársaság tagjai arra keresték a választ, hogyan lehet embernek maradni a mai világban és hittek abban, hogy az ének megmarad.


198_0_t 198_1_t 198_2_t 198_3_t
198_4_t 198_5_t 198_6_t 198_7_t
198_8_t 198_9_t 198_10_t 198_11_t
Vissza