Szemünk világa (képgalériával)2017. október 12. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/6183_0_300.jpgOktóber a látás hónapja, és pont ma ünnepeljük az ehhez kapcsolódó világnapot is. A Magyar Látszerész Szövetség minden évben különböző programokkal hívja fel a figyelmet szemünk egészségére. Az optikusok ilyenkor ingyenes szűrővizsgálatokkal csatlakoznak a törekvéshez.

Szemünk világa az egyik legnagyobb kincsünk. Különösen fontos, hogy odafigyeljünk rá, hiszen látásunk nagyban meghatározza az életminőségünket. Erre hívják fel a figyelmet minden év októberében. Több embernél előfordul, hogy nem visel szemüveget, vagy pedig nem a megfelelőt hordja. A bárhol kapható kész termékek nem a legjobb minőségűek. Aki sok időt tölt monitor előtt, annak különösen fontos, hogy ellenőriztesse szeme állapotát. Ugyanez a helyzet a gyerekek esetében is, három éves kor körül nekik is ajánlott egy általános vizsgálat. Ha a családban magas fokú rövid vagy távollátás ismeretes, illetve előfordult cukorbetegség vagy öröklődő szembetegség, akkor fokozottan ajánlott a szakvizsgálat.

„Az emberek nem nagyon veszik észre azt sokszor, hogy ha valami nem jó. Vesznek egy szemüveget és azt hiszik, hogy az már örökre jó lesz. Legalább évente, kétévente ellenőriztessük látásunkat. Akkor meg lehet tudni, hogy az a szemüveg amit használ jó-e még, vagy kell egy másik. Ahogy korosodunk, folyamatosan változik a látásunk” - mondta Balázs Csabáné, a Lux Optika üzletvezetője.

A járművezetők 23 százalékának van korrigálatlan látásproblémája, tehát gyakorlatilag minden negyedik sofőrnek rossz a szeme. Október 15. a látássérültek és a fehér bot világnapja. Ebből az alkalomból a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének tagjai érkeztek városunkba. Az egyesület érdekérvényesítő- és képviseleti tevékenységei során képzésekkel, közösségi programokkal és személyre szóló tanácsadással igyekszik a megyében élő vak és gyengénlátó emberek életminőségén javítani.

„Az egyesületnek körülbelül 830 tagja van megyei szinten. Számos tagja Ózdon és környékén, illetve a putnoki járásban él. Minden év őszén, október-november folyamán, de most a látás hónapja alkalmából kihelyezett ügyfélfogadást és látássérültek életvitelét könnyítő segédeszközök bemutatóját tartjuk a tagok és kisegítőjük, illetve a kedves érdeklődők számára” - nyilatkozta Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesülete elnöke.

A tagok különböző segédeszközöket is megtekinthettek, amelyek segítséget nyújthatnak a mindennapjaikban. Leginkább olyan elektronikus műszereket mutattak be, amelyek nagyban megkönnyítik az olvasást a gyengénlátók számára.


183_0_t 183_1_t 183_2_t 183_3_t
183_4_t 183_5_t 183_6_t 183_7_t
183_8_t 183_9_t 183_10_t
Vissza