Új állatotthon (képgalériával)2017. október 11. (szerda) 19:00 - Városnews/6175_0_300.jpgAz európai normáknak is megfelelő állategészségügyi telepet adtak át ma ünnepélyes keretek között a Kovács-Hagyó Gyula úton. A fejlesztésre a helyhiány és a városban megszaporodó kóbor kutyák miatt volt szükség. Az új helyszínen háromszor több állatot tudnak fogadni, mint a korábbi gyeptelepen.

A Kovács-Hagyó Gyula úton már korábban elkészült, ma délelőtt pedig hivatalosan is átadták az állategészségügyi telepet, amit az első tizenkilenc lakó már birtokba is vett. A régi helyszínen tizennégy kennelben tudták elhelyezni az állatokat, a mostani területen negyvenet alakítottak ki, és a jövőben bővítésére is lesz lehetőség. A munkálatokat tavaly a Startprogram Iroda és az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói együtt kezdték el, ez év márciusától már csak utóbbi intézmény munkatársai végezték a feladatokat. A beruházás két év alatt 8,7 millió forintból valósult meg.

„Hivatalosan engedélyünk 2017. október 2-tól van, ez csupán két nappal korábbi, mint az állatok világnapjának eseménye. Működésünk nem lehetne teljes, ha nem élveznénk segítőink támogató figyelmét. Még rengeteg teendőnk van, viszont telepünk kibővített létszámban történő működéséhez jelenleg minden adott” - mondta Nagy Zsuzsanna, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény igazgatója.

Városunk vezetői szívügyüknek tekintik az állatok sorsát, fontosnak tartják, hogy mielőbb új gazdákra találjanak a kóbor ebek. Ma már adott a lehetőség, hiszen a korábbihoz képest nagyobb területen fekvő, több férőhelyes állategészségügyi telep jött létre.

„Ezzel az ebteleppel lehetőségünk nyílik arra, hogy az állatok megfelelő, európai körülmények között élhessék életüket egészen addig, amíg szerető gazdára nem találnak. Ha megnézik ezeket az állatokat, valóban jobb sorsra érdemesek, nem kellene nekik az utcán kóborolni, nem kellene ebtelepen élniük. Ezek a kutyák semmivel sem rosszabbak, mint azok akiket mi otthon házi kedvenceinkként tartunk, dédelgetünk, játszunk velük. Sajnos az ő sorsuk másképp alakult, de azt gondolom, hogy az állatoknak, csak úgy mint az embereknek, joguk van a normális életkörülményekhez” - fogalmazott beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

A rendezvényen megjelent Egyed Zsolt országgyűlési képviselő is. Beszédében úgy fogalmazott, hogy az Ózdon létrehozott ebtelep példaértékű lehet az egész ország előtt, valamint a túlszaporodás problémájára is felvázolt egy megoldási lehetőséget.

„Több törvényjavaslatot is benyújtottam már a magyar országgyűlés elé ezzel kapcsolatban, ami egy országos ivartalanítási akció, ami nem jelenete mást, mint azt, hogy aki nem tenyésztésre szánt állatokat tart, azoknak az állatait ivartalanítani kell, ugyanis akkor nem lesz nem kívánt szaporulat, és nem lesznek kitett állatok. Ez az egyetlen egy út afelé, hogy egy olyan szintet érjünk el az állattartásban, ami elvárható Magyarországon” - mondta Egyed Zsolt, országgyűlési képviselő.

A rendezvényen Nagy Zsuzsanna bemutatta a telep régi-új ebrendészeit is: Szíjjártó Gábort és Semperger Pétert. A városvezetők nem érkeztek üres kézzel: több zsák száraz táp került elő a csomagtartóból. Az ünnepélyes szalagátvágást követően mindenki megtekinthette az új helyszínt. Voltak, akik jutalomfalattal örvendeztették meg az állatokat. A területen található épületben alakították ki a kutyák számára a kezelői részt, illetve a tároló helyiségeket. Az új állategészségügyi telep sajátossága, hogy a gyepmesteri teendőkön túl a menhelyi feladatokkal is meg kell birkóznia az itt dolgozóknak. Az ünnepélyes megnyitót a Katona József úti óvoda gyerkőceinek műsora is színesítette, a fiatalok mondókákat adtak elő, amelyek főszereplői természetesen a négy lábú kedvencek voltak.


175_0_t 175_1_t 175_2_t 175_3_t
175_4_t 175_5_t 175_6_t 175_7_t
175_8_t 175_9_t 175_10_t 175_11_t
175_12_t
Vissza