Róka immunizálás2017. október 10. (kedd) 19:00 - Aktuálisnews/6169_0_300.jpgRégiónkban is megkezdődött a rókák veszettségmentesítése. Az immunizálás időszakára legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendelt el az illetékes hatóság. Azokon a területeken, ahol a rókák számára kihelyezett csalétkek előfordulhatnak, piros színű szórólapok figyelmeztetik az állattartókat.

A vörös rókák immunizálására először 1992-ben került sor. Ekkor még évente 1300-1500 példánynál állapították meg a veszettséget. Mivel a kór nem csak állatokra, de emberekre is veszélyes, fontos volt a gyors és hatékony védekezés. A tudatos kampánynak köszönhetően az utóbbi években csupán néhány esetben tapasztalták a megbetegedést a rókáknál. Fontos a megfelelő időpont megválasztása ugyanis túlzottan meleg körülmények között hamar megromlik a csalétek, amikor pedig túlon túl alacsony a hőmérséklet könnyen megfagyhat az oltóanyag.

„A vakcinázás évente két alkalommal történik egy tavaszi és egy őszi kampányban. Az időpontok úgy kerülnek meghatározásra hosszú évek óta, hogy ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Épp ezért március végén április elején történik a tavaszi vakcinázás, és szeptember végén október elején az őszi oltóanyag kiszórás” - mondta dr. Nemes Imre, elnökhelyettes, élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi elnökhelyettes, NÉBIH.

Az oltóanyag kijuttatása főként repülőgépből történik, de vannak olyan helyek ahol az illetékes cég munkatársai kézi erővel juttatják ki a területre a csalétkeket. Egy három kilométeres szakaszon körülbelül 20 ilyen csalit helyeznek el. Az említett csalogató anyag az emberek számára kellemetlen szagot áraszt, viszont a rókák igencsak kedvelik és légszimatuk segítségével viszonylag nagy távolságból is képesek a nyomára bukkanni.

„Maga az oltóanyag egy körülbelül 4 cm átmérőjű leginkább pogácsához hasonlítható dolog. Ennek a belsejében egy műanyag tasakban található a nagyméretű C vitaminhoz hasonlatos hűtött, de egyébként folyékony állapotú elő vírust tartalmazó oltóanyag” - fogalmazott Heltay András, a Hubertus Kft. ügyvezetője.

Városunk térségében a repüléshez kedvező időjárás miatt a vártnál korábban sikerült kihelyezni az oltóanyagokat. Október 25-ig legeltetési tilalom és ebzárlat van elrendelve az érintett területeken. Ebben az időszakban érdemes fokozottan figyelni állatainkra, hogy ne tudják elfogyasztani a rókáknak szánt csalétket.

Vissza