Őszi Fesztivál (képgalériával)2017. október 9. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/6165_0_300.jpgAz Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. A programokra közel százötvenen voltak kíváncsiak. A látogatók többek közt megismerkedhettek a kohászattal, múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehettek részt, este pedig egy koncerttel kedveskedtek nekik a szervezők.

Egész napos programsorozattal várta az érdeklődőket pénteken a Muzeális Gyűjtemény. Déltől múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak, amelyre két intézményből is érkeztek diákok. A József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói a bucavas-készítésről tájékozódhattak a pavilonoknál, ahol dr. Török Béla tartott rögtönzött előadást a fiataloknak a középkori vaskészítésről és a kohók működéséről.

„Ez a vaskohászati rész nagyon érdekel, hogy hogy csinálták anno a magyarok, hogyan kovácsoltak” - mondta Kóczián Szabolcs, a József Attila Gimnázium 10. osztályos tanulója.

A fémmegmunkálás nem új keletű dolog, elég csak arra gondolnunk, hogyan nevezzük a régészeti korszakokat: réz–, bronz– és vaskor. Fontos, hogy manapság is tisztában legyünk a régmúlt idők vaskészítési technikáival, hiszen ez történelmünk része.

„Ez egy nagyobb tortából egy szelet. A vaskohászat része a műszaki tudománynak, része a természettudománynak, része a mindennapi ismeretanyagunknak. Ha valaki pont eziránt érdeklődik, akkor természetesen a folyamatot egészben kell, hogy lássa. Ez a része, hogy az ember hogyan ismerte meg a vasat, mit kezdett a vassal, az alapvető tudásanyagunk, az alapvető intelligenciánk része” - fogalmazott dr. Török Béla, archeometallurgus, egyetemi docens, Miskolci Egyetem.

Míg a gimiseknek tárlatvezetést tartottak, addig a II. János Pál Katolikus Általános Iskola tanulói kézműves foglalkozáson vettek részt. Agyagból készítettek különféle tárgyakat.

„Csináltam egy rózsát, egy kosarat, és tettem a kosárra egy rózsát, és bele egy szívecskét. Készítettem még egy tálat, amit bepöttyöztem és egy szívecskét tettem bele” - nyilatkozta Bódi Tifani Zsuzsanna, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola tanulója.

A rendezvény záróakkordjaként egy Queen tribute koncertre látogathattak el az érdeklődők, melyet a budapesti Unplugged Pressure adott. A Múzeum zenei klubja teljesen megtelt az előadásra. A kétszemélyes formáció a népszerű Queen szerzemények mellett kevésbé ismert dalokat is előadott. Mivel a zenekar többszólamú vokáljairól és szinte utánozhatatlan frontemberéről híres, a közönség kíváncsian várta a fellépést, végül beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: a zongorával kísért ének teljesen elbűvölte a hallgatóságot.


165_0_t 165_1_t 165_2_t 165_3_t
165_4_t 165_5_t 165_6_t 165_7_t
165_8_t 165_9_t 165_10_t 165_11_t
Vissza