Gombák ellenőrzése (képgalériával)2017. október 6. (péntek) 19:00 - Városnews/6159_0_300.jpgIsmét van gombavizsgálat októbertől a Városi Piac területén. A közel egy hónapos technikai szünetet a hosszú hatósági eljárás indokolta. Az új gombaszakellenőr mesterszakácsként hasznos tanácsokat is ad a gombás ételek elkészítéséhez, amennyiben valaki azt igényli. Az őszi időjárás kedvez a gombák növekedésének, de nem árt az elővigyázatosság.

Egy árus kora reggel kisebb csomókba rendezve kínálta gombáit a piacon a vásárlóknak. A portékáját szakember vizsgálta be, hiszen szabályszerűen árusítani csak ilyen erdei termékeket lehet. A szakellenőrt nemcsak a gombák megvizsgálása miatt keresik fel, egyéb kérdésekkel is gyakran fordulnak hozzá a vevők és az árusok. Közel egy hónapos technikai szünet után októbertől erre ismét lehetőségük van, hiszen új gombaszakellenőr kezdte meg tevékenységét a Városi Piacon.

„Az új gombaszakellenőrünk kedvezőbb feltételekkel biztosítja a szolgáltatást, hiszen egész évben várjuk a gombaárusokat és a vásárlókat az ózdi Városi Piacon. Ez azért is megfelelő, mert a kedvező időjárás esetén már április-május környékén megjelenő gombák árusítására is van lehetőség a Városi Piacon” - mondta Tóth Andrea, az Ózdinvest Kft. megbízott ügyvezetője.

Vannak tisztázatlan dolgok a jogszabályok között, de legfőképpen az erdőtörvény rendelkezik arról, hogy mennyi gombát szabad szedni. Eszerint mindenki annyit gyűjthet, amennyi egyéni szükségletét fedezi. Ez a gyakorlatban két kilogrammot jelent. Vannak védett gombafajok, amelyeket leszedni és árusítani szigorúan tilos. Magyarországon ilyen például öt éve a császárgalóca. Az új gombavizsgáló egyébként különleges, új feladatot is ellát a piacon, hiszen mesterszakácsként hasznos tanácsokat tud nyújtani a gombás ételek elkészítéséhez.

„Most az idén, hogy megjött az eső, nagyon sokféle gombát gyűjthetünk, de csak olyat, amibe biztosak vagyunk, hogy nem mérgező. Ha esetleg nem elég biztosak benne, szedjék le megmutatni, de feltétlen külön tárolják, mert ha egybe szedik a mérgező gombát az ehető gombákkal, akkor azt már nem lehet megenni egyiket sem. Akkor meg kell semmisíteni az összeset” - nyilatkozta Vida Ferenc, gombaszakellenőr.

A gomba ellenőrzésére a piac nyitvatartási ideje alatt van lehetőség, Keddtől péntekig, reggel hat órától délelőtt kilenc óráig, valamint szombaton hattól délig. Ez utóbbi napon a 11 óráig asztalra helyezett gombákat nézi át a gombavizsgáló, de azokat árusítani a piac végéig lehet.


159_0_t 159_1_t 159_2_t 159_3_t
159_4_t 159_5_t 159_6_t
Vissza