Állatok Világnapja (képgalériával)2017. október 5. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6158_0_300.jpgÓzd is megemlékezett az Állatok Világnapjáról: a mozgalomhoz kapcsolódva a város több oktatási intézményében is kisállat kiállítást rendeztek. A gyerekek büszkén mutatták meg barátaiknak kedvenceiket, és arra is lehetőség nyílt, hogy megismerjék a különböző állatfajok viselkedését, gondozását. A program jó alkalom volt arra is, hogy az állatbarátok találkozzanak egymással és tapasztalatokat cserélhessenek.

A világ számos országában október negyedikén emlékeznek meg az állatokról. Ilyenkor különböző rendezvényeket tartanak a védelmükben. 1226-ban ezen a napon halt meg Assisi Szent Ferenc, akit az állatok védőszentjeként tisztelnek. Hazánkban először 1992-ben csatlakoztak a mozgalomhoz. Ehhez kapcsolódva Ózdon több oktatási intézményében is kisállat kiállítást rendeztek. Tegnap az Újváros Téri Általános Iskola aulája is megtelt diákokkal, szülőkkel és a számukra kedves házi kedvenceikkel.

„Én kiscicát hoztam, őt Negrónak hívják és találtuk, de mivel szép és különleges, ezért megtartottuk” - nyilatkozta Balázs Dorka, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

Bár kutyából és macskából volt a legtöbb, azért más fajtákat is láthattak a gyerekek. Volt aki díszhalat, teknősbékát, hörcsögöt, papagájt, vagy éppen galambot hozott a kiállításra. Idén minden osztály kiválaszthatta kedvenc állatát, amelyet sokoldalúan kellett bemutatniuk. Az ehhez kapcsolódó pályamunkákat a tantermek ajtajára függesztették ki.
 
„Sok érdeklődő van természetesen, hiszen ez nagyon közkedvelt program. Évtizedes múltra tekint vissza, míg a terméskép kiállítás az csak pár évvel ezelőtt kapcsolódott hozzá abból a célból, hogy azok a gyerekek, akik nem tudnak kisállatot elhozni, azok is be tudjanak valamilyen munkát mutatni az iskolában” - fogalmazott Cseh Gáborné Nagy Emőke, az Újváros Téri Általános Iskola pedagógusa.

A terméskép kiállításon bagollyal, lóval, vagy éppen sündisznóval is lehetett találkozni, kicsit más formában. Az alkotásokat a gyerekek különböző gyümölcsök, zöldségek, magvak felhasználásával készítették el. A kreatív munkákat felvonultató tárlat egész héten megtekinthető az intézményben. A Bolyky Tamás Általános Iskola ma délután rendezte meg a világnaphoz kapcsolódó programját. Itt is gyerekzsivajtól volt hangos az épület kívül–belül. Az udvaron kutyusokat vonultattak fel gazdáik, de bent is népes volt a felhozatal, rengeteg állatka mutatkozott be a nagyközönség előtt. Ezeket az alkalmakat mindig nagy várakozás előzi meg a fiatalok részéről.

„Én kismalaccal érkeztem, és úgy hívják, hogy Foltos. Őt el kellett választani az anyukájától” - mondta Berecz Bettina Dalma, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

„Csincsillát hoztam és Yodának hívják. Őt otthon sokkal nagyobb ketrecben szoktuk tartani, de csak ilyen kicsiben tudtam elhozni. Azért hoztam el, mert nagyon szeretem és még eddig nem volt alkalmam megmutatni másoknak” - nyilatkozta Liktor Botond, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

Nagy népszerűségnek örvendett a hosszú szőrű Teddy fajta nyuszi is.

„Azért hoztam el, hogy mások is meg tudják nézni, mert szerintem különleges, legfőképpen a szőre miatt. Otthon viszont nagyon sokat rohangál, folyton össze-vissza szaladozik” - fogalmazott Veress Balázs, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

A kiállításra benevezett kedvenceket egy négy tagú zsűri bírálja el. Jövő héten több kategóriában hirdetik ki az eredményeket. Az már most biztos, hogy senki nem megy haza majd üres kézzel. A program jó alkalom volt arra is, hogy a gyerekek átérezzék az állatvédelem fontosságát.


158_0_t 158_1_t 158_2_t 158_3_t
158_4_t 158_5_t 158_6_t 158_7_t
158_8_t 158_9_t 158_10_t 158_11_t
158_12_t 158_13_t 158_14_t 158_15_t
158_16_t 158_17_t 158_18_t 158_19_t
158_20_t 158_21_t 158_22_t 158_23_t
158_24_t 158_25_tVissza