Múzeumi programok (képgalériával)2017. október 5. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6153_0_300.jpgAz Ózdi Muzeális Gyűjteményben is megrendezik a Múzeumok Őszi Fesztiválját. Holnap rengeteg program várja az érdeklődőket a helyszínen. A szervezők a tárlatvezetés és a filmklub mellett egy esti koncerttel is kedveskednek a vendégeknek, a legérdekesebbnek viszont a bucavas-előállítás ígérkezik.

Városunk múltjában a kohászat meghatározó szerepet játszott, ezért is lesz érdekes a holnapi bucavas-készítés. Nemcsak a vas, hanem a kohó létrehozása is időigényes és nagy szakértelmet igénylő feladat, ezért a munkálatok már kedden megkezdődtek. Általában 1-2 hét szükséges egy bucakemence megépítéséhez, most azonban a szakembereknek sokkal rövidebb idő áll rendelkezésére. Hazánkban 5-10 főre tehető azoknak a személyeknek a száma, akik értenek az ilyen típusú kohók előállításához, ők sikeresen űzik ezt a szakmát. Az építményben a kőzet típusától függően 20 kilogramm vasércből 3-5 kilogrammnyi tiszta acél nyerhető ki.

„Egy függőleges technológiát tesz lehetővé. Megtöltjük ezt faszénnel, azt fölizzítjuk, és utána rétegenként faszén-érc-faszén-érc, és alulról fújtatjuk intenzíven. Keletkezik a szén-dioxid, szén-monoxid, redukálja a vasat, ez elszáll a torkon, és legalul, a kemencének a puhájában, vagy az aljában, mi úgy nevezzük, hogy bucavas, tényleg egy ilyen kis buca kenyérhez hasonlóan összeáll” - mondta Fehér András, kohómérnök.

Ezt a vasat aztán kovácsolással formálják tovább, ezer évvel ezelőtt nyílhegyeket, lózablát, kisebb kardokat készítettek belőle. A technológiát a középkorban használták, azonban az írásos dokumentumok elkallódásával, valamint a későbbi iparosodással szépen lassan elfelejtődött az acélkészítés akkori technikája. Most a kutatók régészeti leletekből, tárgyi maradványokból rekonstruálják az eljárást és a kohókat is.

„Számos helyen tártak fel kemencéket, azoknak az eszközeit, de vannak olyan dolgok, olyan részek, amik mind a mai napig kérdések. A fújtatónak a pontos típusa, fújtatás menete, milyen energiákat hogyan használtak. Ezekben későbbi koroknak a leírásait, képi ábrázolásait tudjuk analógiaként használni, de nyilván ez már spekulatív, ez már nem bizonyító erejű rekonstrukció” - fogalmazott Haramza Márk, doktorandusz, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskola.

A bucavas-készítésen túl azonban számos más program közül is választhatnak az érdeklődők.

„12 órától múzeumpedagógiai foglalkozással várjuk a gyerekeket, utána 14 órától tárlatvezetés lesz a múzeumban, 15 órától archív filmklub, és hát természetesen 12 órakor elkezdődik már itt, a pavilon alatt az úgynevezett bucakemence beüzemelése. Erre minden évben egyszer van alkalmunk” - nyilatkozta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott vezetője.

Este fél 7-től a Queen Emlékzenekar lép fel a múzeum zenei klubjában. A budapesti formáció egy akusztikus koncerttel varázsolja majd el a hallgatóságot.


153_0_t 153_1_t 153_2_t 153_3_t
153_4_t 153_5_t 153_6_t 153_7_t
153_8_t 153_9_t 153_10_t 153_11_t
153_12_t 153_13_t 153_14_t 153_15_t

 

Vissza