Vidéki látogatás (képgalériával)2017. október 4. (szerda) 19:00 - Városnews/6152_0_300.jpgA tanyavilág életével ismerkedhettek meg az Újváros Téri Óvoda nagycsoportosai. Az Állatok Világhete alkalmából szervezett tanulmányi kirándulás során a gyerekek nemcsak háziállatokat simogathattak, de megfigyelhették a különböző mezőgazdasági gépeket, és lehetőségük nyílt a szabadtéri játékra is.

Közel 60 nagycsoportos óvodás tett látogatás a járdánházi Hajág-tanyán, ahol a városi környezetből kilépve, kicsit rácsodálkozhattak a vidéki életforma sajátosságaira. A 3 hektárnyi gazdaság egy részében a gyerekek megismerhették a baromfi udvar lakóit, valamint a kisebb és nagyobb testű haszonállatokat. A program célja az volt, hogy az apróságok több érzékszervre ható, közvetlen élményeket szerezzenek az állatokról, azok gondozásáról, ellátásáról. A tanya tulajdonosa saját maga és családja örömére tart ennyiféle állatot és mindig szívesen látja vendégül az ide betérő óvodásokat.

„Reméljük, hogy megszeretik az állatokat ugyanúgy, ahogy mi, és talán a belefektetett munkát is meglátják benne. Friss levegőn vannak, és talán a természetet is még inkább megkedvelik ezáltal” - fogalmazott Zsigó Andor, gazdálkodó.

Az óvoda életében már többször volt példa ilyen jellegű tanulmányi kirándulásra, hiszen a személyes tapasztalás, mint pedagógiai módszer jól illeszkedik az intézmény nevelési programjába, amelyben kiemelt szerepet kap a környezet- illetve természetvédelem.

„Immáron 8 éve járunk ide. Az óvodánkba járó gyerekek nagy része panelben lakik, így nincs lehetőségük háziállatokat, tanyasi állatokat megismerkedni. Ezért is jó, hogy eljárhatunk ide minden évben, hiszen itt nagyon sok tapasztalatot szereznek a gyerekek. Nagyon szeretnek ide jönni és mi is” - mondta Óváriné Leszkovár Éva, óvodapedagógus.

A tanya állatai közt él egy emu család is. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a strucc alakúak rendjébe tartozó, nagy testű madarakat, akik egészen közel jöttek a kerítéshez és kíváncsian fordultak a kis látogatók felé. A gyerekek jól érezték magukat a tanyasi környezetben, az állatok megtekintése után birtokukba vették a játszóteret és élvezték a friss levegőn való kötetlen programot.

„Szeretek itt lenni a farmon, mert imádom az állatokat. Ha nagy leszek, akkor én is egy farmon fogok majd dolgozni” - nyilatkozta Kádár Lili.

A tanyalátogatás csak egyike volt az óvoda Állatok Világhete alkalmából szervezett programjainak. Tegnap kisállataikat vihették be a gyerekek, de vetítés és kézműves foglalkozás is szerepel a témahét kínálatában.


152_0_t 152_1_t 152_2_t 152_3_t
152_4_t 152_5_t 152_6_t 152_7_t
152_8_t 152_9_t 152_10_t
Vissza