Történelem és művészet (képgalériával)2017. október 4. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/6149_0_300.jpgMúzeumpedagógia foglalkozáson bővíthették tudásukat az ózdi József Attila Gimnázium és Szakgimnázium tanulói. Korkos Jenő Zoltán festőművész életéről és munkásságáról hallhattak egy kötetlen rajz és történelem óra keretén belül. A diákok a művész módszerével játszva-tanulva ismerhették meg a magyar történelem pillanatait, és a róluk készült képzőművészeti műremekeket.

Varázslatos személyiség, dicső hősi csaták. A történelem és művészet találkozása egy helyen. Korkos Jenő Zoltán ózdi származású festőművésznek az életét és munkásságát egy kötetlen rajz és történelem óra keretén belül ismerhették meg a diákok a Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark kiállító termében. A tanulók Kelemen Kristóf muzeológus segítségével egy interaktív foglalkozáson vehettek részt.

„Legfőképpen Korkos Jenő Zoltánnak a tanítási módszertanát fogjuk leutánozni. A gyerekek le fogják festeni a különböző történelmi témájú festményeket, mi pedig erről természetesen beszélni fogunk” - mondta Kelemen Kristóf, muzeológus, Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark.

A tanári munka kemény kötöttségeket jelentett Korkos Jenő Zoltán számára, szabadidejében hódolhatott csak a festészetnek. A szakmáját rajongásig szerető pedagógus 52 éven át, még nyugdíjba vonulása után 2001-ig is tanított. A művész-tanárt a magyar történelem dicső és nehéz harcai, jeles eseményei érdekelték, azokat festette, rajzolta és karcolta rézlapra. Tanítványai és a kollégái rajongtak érte. Nemcsak rajztanár volt, az 1950-es évek végétől százak tanulták tőle a művészettörténetet, a grafika és a festészet alapjait. Egy-egy múzeumpedagógia foglalkozáson a diákok a honismereti, helytörténeti tudásukat is bővíthetik.

„Itt a gyerekek eredeti környezetben találkozhatnak a műalkotásokkal, illetve testközelből tapasztalhatják meg az alkotónak a műveit. Erre nagyon kevés lehetőség van, főleg egy ilyen szegregált környezetben élő gyerekeknek. Nagyon sokat lehet tanulni abból, hogy ha csak másolnak, vagy színtanulmányokat készítenek ezekből a munkákból. Szakmailag is, illetve a látásmódjuk is bővül ez által” - fogalmazott Csépányi Beáta, vizuális kultúra tanár.

Több kisebb csoportban dolgoztak a diákok és mindenki egy-egy témát tanulmányozhatott közelebbről. A tanulók számára nagyon érdekes volt a művész látásmódja, illetve a lovas, falusi tájképek és a történelmi festmények is.

„A képei alapján eléggé különböző témákat jelenít meg, és néhány téma eléggé különösen van megjelenítve, viszont nagyon szépek a színek rajta. Szóval érdekes” - nyilatkozta Weinémer Cecília Judit, a József Attila Gimnázium tanulója.

Az ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark szeretné a jövőben ezt a pedagógiai foglalkozást folytatni, így népszerűsítve a kiállított művészek munkásságait és érdekelté tenni a kiállításokat az ifjúság körében.


149_0_t 149_1_t 149_2_t 149_3_t
149_4_t 149_5_t 149_6_t 149_7_t
149_8_t 149_9_t 149_10_t 149_11_t
149_12_t 149_13_t 149_14_t 149_15_t
Vissza