Mese vándorúton (képgalériával)2017. október 3. (kedd) 19:00 - Kultúranews/6146_0_300.jpgInteraktív szakmai előadásokat hallgathattak a népmesékről és azok fontosságáról az érdeklődők a Művésztanyán. A Hagyományok Háza elnevezésű programnak az a célja, hogy az ország pedagógusai még jobban megismerjék a népmesék világát, valamint annak elméleti- és gyakorlati tudását megjelenítsék az oktatásban is. Ennek a programsorozatnak az első állomása városunkban volt.

A népmese napja mára határokon átívelő mozgalommá vált, és egyre több helyen hallgathatnak mesemondást gyermek- és felnőtt közönségek egyaránt. Benedek Elek születésnapján ünneplik az élőszavas, elbeszélő költeményeket. A Hagyományok Háza egy hálózati projekt keretein belül, a Művésztanyával közösen szervezte meg a délutánt városunkban. A program egy új kezdeményezés, melyben a népmesével kapcsolatos elméleti tudás és a gyakorlatban hasznosítható mesemondás egyaránt megjelenik.

„Van egy mese vándorúton elnevezésű programja. Az élőszavas mesemondást reklámozza, és ezt próbálják elterjeszteni mindenfelé. Egyedülálló egyébként Európában, hogy a Hagyományok Háza akkreditált képzés keretében mesemondó tanfolyamot tart. Megpróbálták bevonni a hálózati partnereket, és így kerültek ide hozzánk a mesemondók” - fogalmazott Pálmai Ilka, a Művésztanya vezetője.

Az élő szavas népmesemondás az évszázadokon keresztül csiszolódott történeteket hagyományoz tovább, a hallgatóság és a mesemondó számára is közösségi élményt ad. Az együtt mesélés, az egymástól való tanulás, a folyamatos szakmai kapcsolattartás lehet a kulcs a közösségi mesemondás terjesztésében és az egyéni mesemondói technikák fejlesztésében.

„A hagyományos mesemondás, milyen szerepet töltött be a paraszti kultúrában, és hogy ezt manapság, hogyan tudják beépíteni a gyakorlatba a népi játszóházakba, a kézművességbe, a kézművességgel egybekötve, és hogy az érdeklődők hogyan hasznosíthatják a mindennapjaikban” mondta Szabad Boglárka, néprajzkutató, a Hagyományok Háza népmese szakelőadója.

A mese hallgatása lelki folyamatokat indít be. Jelentős szerepe van a fiatalok értelmi és érzelmi fejlődésében, mert viselkedési mintákat nyújt számukra, ehhez pedig nagyban hozzátartozik a félelem és a szorongás feloldása is. Olyan jelenségekről szól a kicsikhez, amelyről máshogy, elvont fogalmak szintjén nem lehetne velük beszélni. Ilyen például az élet-halál, a harag, a féltékenység a szeretet, illetve a segítség témája. A környékről származó kézműves mesemondó, Csíki Lóránt olyan népmeséket mond az érdeklődőknek, amelyben valamilyen hangszer is szerepel, és a történet után közösen el is készíthetik ezt a hallgatók.

„Sokszor van, hogy a gyerekekkel amikor dolgozunk, nem mindenkinek van munkája. Van aki csak csiszolgat, van aki vár az anyagára, és az addig hallgatja a mesét. Aki csiszol az is tudja hallgatni, és már rájöttem rég, hogy ha a gyereknek nem adunk munkát, elkezd csibészkedni. Vagy kiabálunk vele, vagy mesélünk. Ha mesélünk szerintem még építő jelleggel is hat a gyermekre” - nyilatkozta Csíki Lóránt, kézműves, mesemondó.

Minden embernek szüksége van a mesékre. Azok a felnőttek, akiknek meséltek gyermekkorukban, sokkal könnyebben küzdenek meg az élet nehézségeivel, érzelmileg stabilabbak, hiszen számtalan példát, mintát kaptak a mesék birodalmából.


146_0_t 146_1_t 146_2_t 146_3_t
146_4_t 146_5_t 146_6_t 146_7_t
146_8_t
Vissza