Zöld környezet (képgalériával)2017. október 3. (kedd) 19:00 - Városnews/6145_0_300.jpgEzeregyszáz négyzetméteren, kétszáznegyven köbméter földet terítettek szét az Újváros Téri Általános Iskola udvarán. A korábbi kavicsos terület balesetveszélyes volt. A Városüzemeltető Intézmény munkatársai augusztusban hatvan kiló fűmagot vetettek el a körzetben és ennek gondozását is vállalták. Ózd Város Önkormányzatának köszönhetően ma már zöld gyep, és biztonságosabb környezet fogadja a diákokat.

Az Újváros Téri Általános Iskola felújított és kibővített épületét 2016 májusában adták át, ám a tornaterem előtti részt akkor még éles élű kavicsokkal borították. Ez nagyon balesetveszélyes volt, a gyerekek nem tudtak rajta felhőtlenül szaladgálni, hiszen ha elestek rögtön szétvágta a kezüket, lábukat. Az intézmény igazgatója a városvezetés felé fordult a problémával, amelyet ők igyekeztek mielőbb orvosolni. Másfél millió forintot különítettek el a városrehabilitációs keretből, hogy az iskola udvarának ezen részén kicseréljék a talajt. A munkálatok augusztus végén kezdődtek.

„1100 négyzetméterről el kellett távolítani a murvát, zúzalékot, betonos részt húsz centi vastagságban, hiszen a fűmagvetéshez legalább ennyi termőtalajra szükség van, ezután érkezett a jó minőségű termőföld – kettőszáz negyven köbméter földet hoztunk a területre – ami azt jelenti, hogy 1100 négyzetméteren, húsz centiméter vastagságban terítettük el, gépi majd kézi úton, úgynevezett finom tereprendezést végezve” - nyilatkozta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Parkfenntartási Csoportjának művezetője.

Hatvan kiló műtrágyát és ugyanennyi sport fűmag keveréket terítettek szét a körzetben, amelyekhez az anyagi fedezetet a terület képviselője, dr. Mészáros Miklós biztosította. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai szívükön viselik a gyep sorsát, hiszen a tereprendezésen túl a vágás szakszerűsége és a minősége is fontos szempont. Most amikor az elvetett mag elérte a megfelelő tarlómagasságot, úgynevezett fűgyűjtős benzinmotoros gépekkel jelentek meg a szakemberek az udvaron. Az első nyíráskor nem szabad növényi résznek maradnia a talajon, ugyanis ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a pázsit fejlődését, valamint ha gereblyével gyűjtenék össze a zöld hulladékot, az kiszakítaná a gyökereket. Galkóné Szabó Mária elmondta: a diákok már alig várják, hogy birtokba vehessék a placcot.

„Ha megnézzük a füvet önmagáért beszél, nincs összetaposva. Nagyon-nagyon vigyáztak rá, ugyan már várják, hogy mikor lehet rajta szaladozni, játszani, de vigyáztak. Ha véletlenül egy labda odagurult, akkor megpróbálták a legvékonyabb, legkisebb gyereket beküldeni érte, hogy a legkisebb sérülés érje a füvet” - mondta Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola igazgatója.

A Startprogram Iroda dolgozóinak közreműködésével a tornaterem melletti rövid szakaszon járdát alakítanak ki, így biztosítva az átjárást az iskola bejáratához. Az Újváros téri intézmény vezetése minden eszközt megragad, hogy ne csak biztonságos, hanem otthonos környezet is fogadja az ide járó gyerekeket. Pályázati forrásból az iskola előtti részen a közelmúltban negyven darab tuját is elültettek.


145_0_t 145_1_t 145_2_t 145_3_t
145_4_t 145_5_t 145_6_t 145_7_t
145_8_t 145_9_t 145_10_t
Vissza