Drogprevenciós előadás (képgalériával)2017. szeptember 29. (péntek) 19:00 - Városnews/6137_0_300.jpgDrogprevenciós előadásokat hallgathattak a tanulók a II. János Pál Katolikus Általános Iskolában. A tanítók a keresztény hit által, zenés szórakoztató műsorral igyekeztek felhívni a diákok figyelmét a droghasználat súlyos következményeire. A pedagógiai programban nagy hangsúlyt kap az ismeretterjesztés. Az elrettentés helyett az értékrend változtatásán van leginkább a hangsúly.

Tiszta ember, tiszta lélek. A II. János Pál Általános Iskola pedagógusai a keresztény hit által, zenés szórakoztató műsorral igyekeztek felhívni a diákok figyelmét a droghasználat súlyos következményeire. Az alsós évfolyamoknál különösen hatékonyak a szerepjátékok, melyek témája gyakran az elutasítás, vagyis hogy hogyan mondjanak nemet a gyerekek, ha például valaki alkohollal, cigarettával, vagy kábítószerrel kínálja őket. A felsősök és a középiskolások már általában tudnak a kábítószerekről, az ő számukra az elrettentő példák lehetnek a leghatásosabbak. Van olyan fiatal, aki fontosnak érzi, hogy hidat tudjon képezni a hit és a kultúra, illetve a roma és magyar társadalom között.

„Mivel Budapesten élek ott tapasztaltam a drog hatásait, a kimenetelét és azt, hogy hogyan teszi tönkre az ember életét. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy eljöjjünk iskolákba, ahová hívtam különböző vendégeket, előadókat és kimondottan szakembereket, hogy beszéljenek a drogok hatásairól, valamint arról, hogyan teszi tönkre a szervezetet. Én pedig a hitről szeretnék nekik beszélni, hogy Isten miként tud ebben segíteni, és hogyan kísérheti végig ezen az úton a gyerekeket, hogy egy sikeresebb élethez jussanak” - mondta Berki Tamás, cigánypasztorációs munkatárs.

A cigánypasztoráció a roma közösségek célirányos lelki gondozása a római katolikus egyházon belül, ugyanakkor fontos szegmensét képezi a cigányság felzárkóztatását célzó társadalmi programoknak is. A gyerekeknek tartott prezentációk nagyon szórakoztatóak, mert a felvilágosítás beszélgetésen, dallamos énekeken keresztül zajlik. Hiteles képet kaphatnak a gyerekek arról, milyen romboló hatással lehet a kábítószer az életükre, ha egy olyan előadó mondja el, aki tapasztalta is. Az iskolában egy indiai előadó tett fel a diákoknak különböző kérdéseket a drogokról.

„Azért tartom fontosnak, mert a szenvedélybetegség probléma és az egész társadalmat érinti. Hatással van családokra, munkahelyekre, iskolákra. Nagyon fontosnak tartom, hogy erről beszéljek, erre figyelmeztessek. Én magam is benne voltam ebben, tudom, hogy milyen belülről. Mint szakértő most már látom ezeknek a hatásait kívülről is, objektív módon. Küldetésemnek tartom, hogy felhívjam a fiatalok a figyelmét erre, mert ez egy olyan téma, amiről nem szívesen beszélnek az emberek. A szenvedélybetegség egy szégyellni való, kellemetlen dolog, amely egyébként létező probléma. Muszáj erre figyelmeztetni” - fogalmazott Akap, szaktanácsadó.

Pozitív mondanivalót közvetítenek ezek az előadások a diákok felé, és indirekt módon tudatosítják a „Ne drogozz" üzenetet. A szaktanácsadók a plébániával közösen ételt is osztottak a rászorulók számára a Kis erdők alja alatt. Az intézmény a jövőben is szeretné folytatni és még színesebbé tenni ezt programját.


137_0_t 137_1_t 137_2_t 137_3_t
137_4_t 137_5_t 137_6_t 137_7_t
137_8_t 137_9_t 137_10_t 137_11_t
137_12_t
Vissza