Irány a sereg! (képgalériával)2017. szeptember 29. (péntek) 19:00 - Városnews/6136_0_300.jpgEgy „egész” hadsereg szállta meg városunkat ma délelőtt. A Magyar Honvédség képviselői harci járművekkel és egyéb haditechnikai eszközökkel érkeztek a Városközponti nagy parkolóba. A honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, amelynek egyik elemeként a helyi közösségekre építve hoz létre egy új szolgálati formát. Akik vállalják a feltételeket azok saját járásukban erősíthetik majd Magyarország védelmét.

A Magyar Honvédség képviselői az elmúlt időszakban az ország számos pontján tartottak nyílt napokat, ma viszont az Ózdi Járási Hivatallal, valamint városunk önkormányzatával karöltve rendezték meg „Mission” elnevezésű katonai toborzó napjukat Ózd központjában.

„Sokszor abba a hibába esünk, hogy amikor nyugalmi időszak van, amikor nincs semmilyen vészhelyzet – saját életünkben is – akkor egy kicsit fölöslegesnek is tartjuk a védekezést, vagy a védekezésre való felkészülést. Én úgy gondolom, hogy ez nagyon nagy hiba, hiszen minden nyugalmi állapot egyszer félbeszakadhat egy-egy vészhelyzet által, és nekünk mindig készen kell állnunk arra, mind otthon családi szinten, mind pedig települési szinten, hogy megvédjük magunkat, megvédjük embertársainkat, megvédjük a településünket” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Zsigray Árpád az Ózdi Járási Hivatal vezetője együttműködésre kérte a térség polgármestereit annak érdekében, hogy közösen mielőbb megtalálják azokat az embereket, akik ismerik a helyi viszonyokat, hiszen segítségükkel gyorsabban tudnak reagálni katasztrófahelyzet esetén.

„Ha magunk mögött tudunk egy olyan erőt, ami bármikor bevethető, bármikor mozgósítható és helyismerettel rendelkezik, az hatalmas ütőkártya bármilyen havária helyzettel kapcsolatban” - mondta Zsigray Árpád, az Ózdi Járási Hivatal hivatalvezetője.

A honvédség átalakítja, és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét. Az új szolgálati forma lehetőséget biztosít azoknak is, akik eddig vonakodtak attól, hogy a lakóhelyüktől hosszabb időt távol töltsenek, például egy kiképzés kapcsán.

„A Magyar Honvédség tulajdonképpen az ország biztonságának változását igyekszik lereagálni, ezt olyan módon tesszük, hogy a meglévő járási rendszerre szervezünk rá egy területvédelmi alapon szerveződő területi tartalékos rendszert. Minden Járásban lesz egy területvédelmi század, amelynek feladata békeidőszakban a katasztrófavédelmi helyzetekben történő tevékenykedés. Nyilván lehet ez természeti, vagy ipari katasztrófa, illetve országvédelmi helyzetben – nevükből fakadóan is – területvédelmi feladatokat látnak el” - nyilatkozta Nagy Géza, a 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője.

Városunkban többen is érdeklődtek a lehetőség iránt, és hamar ki is töltötték a regisztrációs adatlapokat.

„Kiskorom óta katona szerettem volna lenni, annak is tanultam, rendészeti iskolában, gimnáziumban és munkát vállaltam érettségi után, de tartalékos katonának szeretnék jelentkezni, később pedig hivatásos, illetve szerződéses katonának" - mondta Varga Krisztián.

A rendezvényen a Bocskai István Lövészdandár debreceni egysége is képviseltette magát különböző fegyverzettel, valamint a harmadik gerincradar mérőpontot, vagyis megyénk egyetlen harcoló katonai alegységének makettjét is meg lehetett tekinteni. Bár a Magyar Honvédség kötelékébe 18 éves kortól lehet jelentkezni, a helyszínen ettől fiatalabbak is megjelentek. A Vasvár Úti Általános Iskola diákjai tanórájuk keretein belül ismerkedtek a katonaság világával, de nem csak ők, hanem ma bárki kipróbálhatta a fegyvereket, és beleülhetett a páncélozott harci járművekbe. Akik most nem tudtak ellátogatni a helyszínre azok is jelentkezhetnek katonai szolgálatra. A Városház tér 1. szám alatt a Járási Hivatal Kormányablak és Okmányirodai osztályán is kitölthető az erre vonatkozó regisztrációs adatlap.


136_0_t 136_1_t 136_2_t 136_3_t
136_4_t 136_5_t 136_6_t 136_7_t
136_8_t 136_9_t 136_10_t 136_11_t
136_12_t 136_13_t 136_14_t 136_15_t
136_16_t 136_17_t 136_18_t 136_19_t
136_20_t
Vissza