Viták és egyezségek (képgalériával)2017. szeptember 28. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/6134_0_300.jpgBizottsági tisztségekből való visszahívás, költségvetési rendeletmódosítás, környezetvédelemmel kapcsolatos keretösszeg felhasználása, vezetői pályázat kiírása és két sportegyesület tevékenységéről szóló tájékoztató – egyebek mellett ezekről a kérdésekről döntött ma délelőtt Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. Az összesen 20 napirendet 2 óra alatt vitatták meg a városatyák.

Módosította a képviselő-testület az önkormányzat idei költségvetését. Janiczak Dávid polgármester a testületi ülésen elmondta stabil lábakon áll a büdzsé, a mostani módosítással azonban néhány többletigény is kielégítésre kerülhet.

„Év közben sok pénzügyi változás történik, átcsoportosítások, beérkezett pályázati támogatások és egyéb váratlan kiadások is érik az önkormányzat működését. Ezeket ilyenkor átvezetjük a költségvetési rendeletünkbe, melynek köszönhetően ebben az esztendőben több intézményi és városi cég igényeit is ki tudtuk elégíteni, valamint tartalékokkal is rendelkezünk. Ez nagyon fontos, hogy az önkormányzatnak biztos tartalékai legyenek, hiszen soha sem tudhatjuk, hogy a következő évre milyen ütemben kell ehhez hozzányúlni, és milyen lehetőségeink lesznek, hiszen az állami támogatások és az iparűzési adóbevételek következő esztendőre eső részei még nem ismertek ilyenkor. Ezért is fontos, hogy az önkormányzat biztonságban kezdhesse majd meg a januárt” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

Több képviselő is hozzászólt a napirendhez. Fürjes Pál a bizottsági érdektelenség mellett, néhány összeg szükségességét firtatta, Obbágy Csaba pedig az Ózdi Városüzemeltető Intézmény kátyúzásra fordítható költségeinek emelését vetette fel, hogy megszüntessék a utakat járhatatlanságát, amelyekből az ő területén is van bőséggel. Janiczak Dávid válaszában többek között azt mondta, elsősorban a munkaerőhiány az oka annak, hogy a kátyúzás nem a megfelelő ütemben halad.

A 2017. évi költségvetés 1 millió forintot biztosít kiadási előirányzatként a Környezetvédelmi Intézkedési Terv feladataihoz. Az összeget korlátozott mértékénél fogva olyan aktuális célokra használják fel, ahol a rendelkezésre álló források kisebb léptékű kiegészítése is érzékelhető. A polgármester ezért 300 ezer forintot a közterületeken jelenleg is használt hulladékgyűjtőkkel csereszabatos új edényzet beszerzésére és kihelyezésére javasolt elkölteni. Az előterjesztés szerint 200 ezer forint felhasználását a közterületeken korábban kialakított egyedi kertek/sziklakertek felújítására, 500 ezer forintot pedig a tűzkárok elleni védelmet szolgáló tűzvédelmi pászták kialakítására, folyamatos tűzvédelmi szolgálat működtetésére fordítanak. A napirenddel kapcsolatban Fürjes Pál további javaslatokat indítványozott, amelyet Janiczak Dávid elfogadott.

„Az első javaslatom volt a fásítás, a második a források kitisztítása, a harmadik pedig a fokozottan szeméttel terhelt területek hulladékgyűjtő edényekkel való ellátása. Nagyon fontos, hogy a városban tovább épüljön és szépüljön a környezetvédelemmel kapcsolatos fejlődés, és újabb ilyen irányú beruházások is létesüljenek. Hallottuk, hogy van tartalékkeret, így arra kértem polgármester urat, hogy nyúljon egy kicsit a zsebébe, és egészítse ki a meglévő forrást, amennyiben ez szükséges” - mondta Fürjes Pál, önkormányzati képviselő.

A mai ülésen döntött arról is a képviselő-testület, hogy kötelezettségének megfelelően nyilvános pályázatot ír ki az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatói állására, mivel a jelenlegi vezető megbízatása november 30-án lejár. A kormányrendelet értelmében a megbízás legfeljebb 5 évre szólhat, ezért szükséges az eljárás. A képviselők tájékoztatót fogadtak el az Ózdi Kézilabda Club és az Ózdi Football Club tevékenységével kapcsolatban, és tájékoztató került eléjük a 2017/2018-as nevelési év indításának tapasztalatairól is.

Kisebb politikai csatározás színtere lett a Városháza tanácsterme a testületi ülés utolsó perceiben. Arany Géza László korábbi Jobbikos, ma már független képviselőt kivették a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnökhelyettesi tisztségéből, és megvonták a Közbeszerzési Bíráló Bizottságban betöltött tagságát is. Mindkét helyre Kiss Sándor MSZP-s önkormányzati képviselőt választotta meg többséggel a képviselő-testület. Előbbi nem jár díjazással, az utóbbi viszont igen.


134_0_t 134_1_t 134_2_t 134_3_t
134_4_t 134_5_t 134_6_t 134_7_t
134_8_t 134_9_t 134_10_t
Vissza