Elsősegély tanfolyam (képgalériával)2017. szeptember 28. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/6131_0_300.jpgElsősegély tanfolyamon vehettek részt az Újváros Téri Óvoda dolgozói. Az intézményben is megnövekedett azoknak a gyermekeknek a száma, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek. Az óvoda pedagógiai programjában kiemelt helyen szerepel az egészséges életmód, ezért célszerűnek tartották, hogy egy tanfolyam keretein belül megismerjék és elsajátítsák az elsősegély nyújtás legalapvetőbb lépéseit.

Manapság sok gyermek küzd valamilyen egészségügyi problémával, és vannak olyanok, akik sajátos nevelést igényelnek, ami nem feltétlen akadályozza a mindennapi életben, de a gyerekekkel bármikor megtörténhet valamilyen baleset. Ezért az Újváros Téri Óvodában a szülők és a pedagógusok úgy gondolták, célszerű lenne nagyobb hangsúlyt fektetni az elsősegély nyújtás alapjainak megismerésére és elsajátítására. Ez a gyakorlat már évek óta működik az nevelési intézményben.

„Egyre több olyan gyerek van aki sajátos nevelést igényel. Egyre több ilyen kisgyermeket nevelünk, és ez sokszor párosul epilepsziával. Nyilván az ember először megijed, hogy mit kell vele kezdeni, mert azért mi erre nem vagyunk kiképezve, és mivel ők beintegrálhatók a normál óvodai csoportba, ezért minden évben többet teszünk, hogy mi változtassunk a hozzáállásunkon, és hogyha baj van, akkor ne pánikba essünk, hanem megelőzzük azt” - fogalmazott Binder-Pap Gabriella, az Újváros Téri Óvoda intézményvezetője.

Az óvoda jó példát szeretne mutatni az emberek felé, mivel az esetek 90 százalékban a segítségnyújtás a hozzá nem értés miatt marad el. 27 fő vett rész a programon, amit Pál Tibor mentőtiszt vezényelt le. Elmagyarázta az újraélesztés szabályait és fontosságát, valamint valós példákkal és ábrákkal is alátámasztotta prezentációját. Egy szimulációs bábú segítségével mutatta be, hogy az adott esetben, hogyan kell a sérültet ellátni.

„Gyakorlatilag a keringés leállás, sérülés, rosszullét bármelyik korcsoportban előfordulhat. Sajnos a gyerekeket is veszélyezteti, mint manapság gyakran halljuk ezt a médiában, és ezért ugye nálunk is nagy jelentősége van annak, hogy a velük foglalkozók ismerjék az újraélesztésnek és az egyéb sérülések, rosszullétek ellátásának a lépéseit” - mondta Pál Tibor, mentőtiszt, Ózdi Mentőállomás.

A tanfolyamon az összes óvodapedagógus, a dajkák, illetve a konyhai dolgozók is részt vettek. Az intézményben az elmúlt évek során volt már volt olyan alkalom, hogy segítséget kellett hívni. Ezzel az oktatással azt szeretnék elérni a óvónők, hogy kisebb baj esetén saját maguk is elsősegélyt tudjanak nyújtani  és csak a legvégső esetben értesítsék a mentőszolgálatot.


131_0_t 131_1_t 131_2_t 131_3_t
131_4_t 131_5_t 131_6_t 131_7_t
131_8_t
Vissza