Egyháztörténeti előadás (képgalériával)2017. szeptember 28. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/6130_0_300.jpgEgyháztörténeti témájú előadásnak lehettek részesei az érdeklődők a Muzeális Gyűjteményben. A „Múltidéző” címet viselő történelmi klub meghívott vendége Dr. Tengely Adrienn főiskolai docens volt, aki az Ózd környéki katolicizmus ezer évének ismeretanyagát tárta hallgatósága elé.

Dr. Tengely Adrienn az Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Intézetének főiskola docense látogatott el a Muzeális Gyűjteménybe, hogy a helyi katolicizmus ezer éves történetéről tartson ismertetőt az ózdiaknak. Az érdeklődők soraiban több egyházi személy és helytörténeti kutató is ült, akik szerettek volna többet hallani a témáról. Ez az előadás volt az intézmény történelmi klubjának harmadik állomása.

„A Múltidéző Klub számunkra igen fontos, mert sok képzőművész, történész, néprajzos kolléga van, akiket meg kívánunk szólítani ennek a kezdeményezésnek a keretében. Lehetőséget teremtünk számukra, hogy előadói képességüket, tudásukat és összegyűjtött ismeretanyagaikat a nagyközönség elé tárják” - mondta Kelemen Kristóf, animátor, tárlatvezető.

A járdánházi születésű, és ott is élő fiatal egyháztörténész Pécset szerezte meg diplomáját, doktori címét, és 10 éve tanít az egri egyetemen. Elsődleges kutatási területe a 19-20. századi egyháztörténet és elsősorban a katolicizmus.

„Ez egy olyan téma, ami elsősorban országos jelentőségű, de vannak helyi hozadékai is. A lokálpatrióta érdeklődésem miatt is mindig érdekelt a helyi egyháztörténet, és ezt be is tudom ágyazni az országos viszonylatba. Éppen ezért úgy mondanám, hogy ez félig szakma, félig pedig személyes érdeklődés” - fogalmazott dr. Tengely Adrienn, főiskolai docens, Eszterházy Károly Egyetem.

Dr. Tengely Adrienn kronológiai rendben felépített előadása Szent István korától kezdve egészen napjainkig vezette végig az érdeklődőket a helyi egyháztörténetben, a katolikus egyházra helyezve a hangsúlyt, ugyanakkor megemlítve a szorosabb vallási kapcsolatokat vagy éppen ellentéteket is. A közeljövőben Alabán Péter és dr. Nagy Péter is vendégelőadója lesz a Muzeális Gyűjtemény Múltidéző történelmi klubjának.


130_0_t 130_1_t 130_2_t 130_3_t
130_4_t 130_5_t 130_6_t 130_7_t
Vissza