Görögkatolikus ünnep (képgalériával)2017. szeptember 28. (csütörtök) 19:00 - Egyháznews/6129_0_300.jpgSzentkútra zarándokoltak az ózdi görögkatolikus hívek. Az országos búcsújárásra egy negyven fős csoport látogatott el, akikhez reformátusok és római katolikusok is csatlakoztak. Vasárnap fél 11-től templombúcsút tartanak, ahol a liturgia után körmenetre is várják az érdeklődőket.

Országos zarándoklathoz csatlakoztak városunk görögkatolikus hívei. A szentkúti kegyhelyre Ózdról majdnem félszázan látogattak el. A csoport az odaúton kérte a Szentlélek áldását, valamint vallási énekeket is énekeltek. Az eseményen lehetőség nyílt áldozásra, gyónásra, illetve választható programként Papp Miklós atya előadását hallgatták meg, aki Szent László bátorságáról beszélt. Szerinte a kockázatvállalás napjainkban is nagyon fontos a családtervezésben, valamint a vállalkozásokban is. Ezt követően ünnepi istentiszteleten vettek részt.

„Dr. Jaczkó Sándor helynök úr volt, aki a szent liturgiát végezte, úgy emlékszem, hogy ő arról beszélt, hogy halljuk meg az úr Jézus Krisztusnak a közeledő hangját, és mi is közelítsünk hozzá, mivel Keresztelő Szent János foganásának az ünnepe volt akkor a görögkatolikusok szerint, az ő közbenjárását kérve nyissunk az élet felé, az élet befogadása felé és továbbadása felé” - fogalmazott Lipusz László, görögkatolikus kisegítő lelkész.

A liturgia után körmenetre, majd Mária-ájtatosság elvégzésére került sor, amelyen László atya az itthon maradt szeretteiket, gyermekeket és betegeket is belefoglalta a könyörgésébe. A zarándoklatról hitükben megerősödve, lelkileg feltöltődve, életükért hálát és köszönetet mondva tértek vissza. A görögkatolikus hívek egy másik ünnepen is részt vehetnek a hétvégén, vasárnap tartják ugyanis a templombúcsút.

„11 óra 30 perckor fog kezdődni az ünnepi szent liturgia, amelyet Juhász Béla, a miskolci egyházmegye első helynöke vezet majd, és mondja el az ünnepi homíliát. A liturgia végén - mi is hűek vagyunk a szokáshoz - ünnepi körmenetet tartunk majd a templom körül, amikor a négy evangéliumot fogom felolvasni, utána pedig minden jelenlévőt szeretettel hívunk egy ünnepi vendéglátásra, egy agapéra ide” - mondta Bodnár Dániel, parókus.

A templomot október elsejére, az istenszülő oltalmára szentelték fel, ebben a megyében több ilyen titulusú templom is van. A híveket szeretettel várják az ünnepre, amely fél 11-kor kezdődik, és egészen délutánig tart.


Képek forrása: Ózdi Görögkatolikus Egyházközség

129_0_t 129_1_t 129_2_t 129_3_t
129_4_t 129_5_t 129_6_t 129_7_t
129_8_t 129_9_t
Vissza