Írországi gyakorlat (képgalériával)2017. szeptember 27. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/6125_0_300.jpgKülföldön szereztek szakmai tapasztalatokat a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai. Kilenc tanuló kapott esélyt arra, hogy Írország fővárosában, Dublinban több különböző munkahelyen növeljék szakmai és angol nyelvi tudásukat. Az iskola célja folytatni ezt a hagyományt, illetve a külföldi kapcsolatok bővítése is.

„A tudás a tapasztalat leánya.” Három hetes külföldi szakmai gyakorlaton vehetett részt kilenc tanuló a SZIKSZI-ből. Ezt megelőzően az iskolán belül a diákoknak egyénileg kellett pályázniuk egy dolgozattal, majd a külföldi partnerekkel egy online angol nyelvű állásinterjún vettek részt, illetve egy önéletrajzot is kellett készíteniük. A legjobbak Írország fővárosában Dublinban bővíthették idegennyelv tudásukat, és a nagy betűs életet is megtapasztalták.

„Tavaly volt az első, hogy a szakmai gyakorlatunkat végre egy angol nyelvterületen tudtuk véghezvinni. Arról szól a dolog, hogy a diákok három hétig munkahelyekre vannak kiközvetítve, és reggel kilenctől délután öt óráig rendes munkát végeznek. Alapvetően irodákban vagy boltokban, de a cél mindig az, hogy valamilyen irodai jellegű, adminisztratív vagy közgazdaságtannal bármilyen kapcsolatba hozható szakmai munkát végezzenek” - nyilatkozta Puchreiner Gábor, angol nyelvtanár.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolják, hogy a külföldi gyakorlaton nem csupán a szakmai tudásuk bővül a gyerekeknek, hanem az idegen környezetben eltöltött időszak elősegíti a diákok személyes kompetenciáinak fejlődését is. A hét fiú és két lány rengeteg új élményekkel gazdagodott, és akadt köztük olyan, akinek ez volt az első útja repülővel.

„Nekem ez volt az első repülőutam, így ez volt az első jó élményem, amivel gazdagodhattam. Ilyen távol még sose voltam az országomtól, ez is egy nagy élmény volt számomra. Rengeteg embert ismerhettem meg, és fejlődött a nyelvtudásom, illetve kicsit betekinthettem a munka világába is” - fogalmazott Turcsányi Réka, tanuló.

„Ez volt az első alkalmam, hogy Írországban járhattam. Nagyon tetszett ez az ország és ez a város. Nagyon remélem, hogy a jövőben a munkám, vagy valami kapcsán még kijuthatok ebbe az országba” - mondta Ribánszky Róbert, tanuló.

Az iskola már 10 éve pályázik az ERASMUS+ pályázat K1 Mobilitási programjában, a külföldi szakmai gyakorlatok lebonyolítására. Ez már a kilencedik sikeres pályázata volt az intézménynek. A program célja, a készségek fejlesztése és elsősorban tanulmányi célú mozdíthatóság. Mindezek mellett az oktatási-képzési intézmények, a cégek közötti együttműködés segítségével, a jó gyakorlatok megosztásával a nyelvtanulás fejlesztése, a nyelvi sokszínűség és az interkulturális érzékenység támogatása.

„Én egy ajándék boltban dolgoztam a belvárosban. Legfőképpen adminisztratív munkát végeztem, de alkalmam nyílt arra is, hogy a kasszázást is kipróbáljam. Így sokkal többet tudtam beszélni az ottani vásárlókkal, akiknek a nagy része nem csak dublini, Írországból származó ember volt, hanem voltak Spanyolországból, Olaszországból, s lényegébe mindenhonnan Európából” - nyilatkozta Fehér Dániel, tanuló.

A csoport a három hét alatt számos látványosságot, történelmi helyszínt és természeti szépséget is megtekintett. A SZIKSZI vezetésének feltett szándéka, hogy a jövőben még tovább bővítik külföldi partnereik körét. Egy másik csoport jelenleg a felvidéken, Losoncon tölti gyakorlatát különböző pénzügyi intézményeknél, pékségekben és irodákban.


125_0_t 125_1_t 125_2_t 125_3_t
125_4_t 125_5_t 125_6_t 125_7_t
125_8_t 125_9_t 125_10_t 125_11_t
125_12_t
Vissza