Honismereti előadás (képgalériával)2017. szeptember 26. (kedd) 19:00 - Kultúranews/6121_0_300.jpgIdősebb Vass Tibor életével és munkásságával ismerkedhettek meg a „Hely, ahol élünk” című helytörténeti program résztvevői. Az előadássorozat keretein belül a szervezők az ózdi honismeret nagy alakjainak szeretnének emléket állítani a következő hónapokban. Ennek második állomásaként ifjabb Vass Tibor mesélt édesapja hely- és ipartörténeti kutatásairól és azok jelentőségéről.

Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény falai sokat jelentenek ifj. Vass Tibor számára. Ide járt kisdiákként az egykori gyári iskolába, és édesapjával is sok időt töltött ebben az épületben, amikor az már Gyártörténeti Múzeumként működött. Id. Vass Tibor 12 éven át volt az intézmény vezetője. Nyugdíjas éveiben hely- és ipartörténeti kutatásokkal foglalkozott, és segítette a hozzá forduló érdeklődőket. Többek közt ezekről mesélt hallgatóságának ifj. Vass Tibor azon a beszámolón, amelyen édesapja munkásságának kívánt emléket állítani a honismereti előadássorozat keretében.

„Édesapámnak elévülhetetlen érdeme van abban, hogy Ózdon van múzeum. 1960-ban elkezdte a tárgyi és írásos emlékek gyűjtését, ebből időszaki kiállítások lettek, létrejött a gyártörténeti bemutató, majd a Kohászati Gyártörténeti Múzeum, amelynek első igazgatója volt” - mondta ifj. Vass Tibor, helytörténeti kutató.

Az előadásra javarészt az idősebb korosztály tagjai látogattak el, azok akik életének meghatározó része volt a kohász múlt, és nosztalgiát éreznek a letűnt idők iránt. Ifj. Vass Tibor dokumentumfilm részletekkel, és vetített képekkel illusztrálta szavait. Megilletődve beszélt arról a szellemi örökségről, amely arra kötelezi őt és nővérét, hogy édesapjuk nyomdokaiba lépve továbbvigyék az ő szellemi örökségét. Ifj. Vass Tibor helytörténeti kutatómunkájával, nővére Zsuzsa pedig az Ózdi Lajos Árpád Honismereti Kör vezetőjeként járja ezt az utat.

„Nekem ide nagyon jó bejönni, hiszen itt nőttünk fel. Amikor az öcsémmel már elég fogékonyak voltunk, apu elvitt minket különböző kirándulásokra. Először Ózd környékét ismertük meg, majd a megyét és az országot. Mi ebbe az egészbe belenőttünk, ez nekünk olyan természetes” - fogalmazott Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője.

Ózdon 55 éve indult el a honismereti mozgalom, ebben pedig többek közt vezető szerepe volt ifj. Vass Tibornak. Az ő portréján kívül Faggyas István életútját már megismerhette az ózdi közönség egy hasonló előadás keretében. A program további részében id. Dobosy László munkásságáról és érdemeiről lesz szó, novemberben pedig egy nagyobb ünnepséggel is szeretnének tisztelegni azok előtt, akik maradandót alkottak az ózdi helytörténet, illetve honismeret területén.


121_0_t 121_1_t 121_2_t 121_3_t
121_4_t 121_5_t 121_6_t 121_7_t
121_8_t 121_9_t 121_10_t
Vissza