Tizedik évforduló (képgalériával)2017. szeptember 25. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/6118_0_300.jpgFennállásának 10. évfordulóját ünnepelte az Ózdi Huszárbandérium. A hagyományőrzőkből álló társaság a Vitkó Lovastanyán emlékezett meg az elmúlt időszak eseményeiről. A családias hangulatú rendezvényre az ország távolabbi településeiről, sőt a határon túlról is érkeztek résztvevők.

2007-ben egy Susán megtartott program idején merült fel először a gondolat, hogy létre kellene hozni egy olyan hagyományőrzőkből álló csoportot, ami a város egyik színfoltja lehet. Ennek kapcsán pár hónap alatt megteremtették a feltételeket és még abban az évben megalakult az Ózdi Huszárbandérium.

„Bárhol megjelenünk, ahol bármiféle megmozdulás van, és igénylik, hogy közreműködjünk. Az óvodás rendezvénytől egészen főiskolai programokig, tehát minden eseményen részt veszünk, ahová hívnak minket. Amit nagyon fontosnak tartunk, hogy a mai fiatalságot próbáljuk meg minél szélesebb körben tájékoztatni arról, hogy a magyar történelem mennyire szép, és milyen büszkék lehetnek az elődökre” - mondta Vitkó Egon, az Ózdi Huszárbandérium fő huszárkapitánya.

Az eltelt évek alatt számos rendezvényen öregbítették Ózd hírnevét. Először a városi programokon működtek közre, aztán később már határon túlról is érkeztek felkérések. Sikerült olyan hírnevet kivívni maguknak, aminek köszönhetően már diplomáciai eseményeken is szerephez jutottak. Mindig törekedtek arra, hogy felzárkózzanak a hagyományőrzésben legjobbak közé. Nem sokan tudnak róla, hogy a magyarországi huszár mozgalom egy 1988-as találkozó kapcsán lendült fel, azóta pedig töretlen sikernek örvend.

„Már óvodás koromban kerestem a lovakat, hogy felülhessek. Annak idején 1988-ban volt egy nemzetközi huszártalálkozó, annak a kapcsán, hogy 300 évvel korábban megalakult az első reguláris huszár ezred. Ennek a nemzetközi találkozónak én voltam a kapitánya. Tulajdonképpen a huszármozgalom ma már több ezer huszárt jelent. Akkor kezdett a hagyományőrzésnek ez a válfaja kialakulni, ez adott neki egy lökést” - fogalmazott Vitéz Lovag Cserhalmi Pál, ezredes.

Manapság nem könnyű arról beszélni miként is lehetne a fiatalságot közelebb hozni egy ilyen kezdeményezéshez. Sokan bár szimpatizálnak a huszár hitvallással, lóra nem hajlandóak ülni. Fel kell venni a versenyt a számítógéppel és egyéb okos eszközökkel szemben is a gyerekek figyelmének kivívásáért.


118_0_t 118_1_t 118_2_t 118_3_t
118_4_t 118_5_t
Vissza