Felvidéki tanulmányút (képgalériával)2017. szeptember 22. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/6110_0_300.jpgFelvidéken jártak a József Attila Gimnázium tanulói. A hazajáró szakkör célja, hogy azoknak a diákoknak, akik érdeklődnek a történelem és a természet iránt, lehetőségük legyen különböző túrák alkalmával megismerni a régmúlt értékeit, a hagyományápolást és az öko gondolkodás módot. Első állomásuk az Újbáston élő Ladóczki Vilmos, néprajzi és üveggyűjtő tájmúzeuma volt.

Értékőrzés és generációk közötti kapcsolat. Az ózdi József Attila Gimnázium pedagógusai által létrehozott szakkör célja, hogy a történelem, a régmúlt és a természet iránt érdeklődő diákok fejleszthessék tudásukat, illetve bővíthetsék ismereteiket a különböző túrák alkalmával. A 22 fős csoport több helyszínen is járt. Először az Újbáston élő Ladóczki Vilmos tájmúzeumába nyerhettek betekintést a diákok, ahol rengeteg régiséget és műkincset csodálhattak meg. A házigazda miközben körbevezette az érdeklődőket, szakszerűen ismertette a restaurálás lépéseit, és a régi használati tárgyak megőrzésének fontosságát is kiemelte.

„Elmentünk megnézni Ladóczki Vilmosnak a műhelyét. Ott nagyon sok érdekes dolog volt. Elmondta nekünk, hogy hogyan mennek át a tárgyak folyamatai a restaurálás alatt. Ez nagyon tetszett. Én kaptam egy nyakláncot is, aminek nagyon örültem” - nyilatkozta Bartók Barbara, tanuló.

A kirándulás visszarepítette a diákokat a múltba. A bőrdíszműves munkássága példaértékű a felnövekvő generáció számára. A tanulók több helyszínen is jártak, mint például a Pogányvár fogadóban, amelyet egyedi lakberendezői stílussal látott el a műgyűjtő. Következő állomásuk egy másik tájház volt.

„Nekem a legjobban a Bükkszenterzsébeten lévő kis tájház tetszett, amit Ladóczki Vilmos rendezett be. Sok érdekes és régi tárgyakat is láttunk” - mondta Vámosi Viktória, tanuló.

„Nagyon szeretek a történelemben kutakodni, és nagyon szeretem a régi tárgyakat, mert úgy érzem, hogy kellőképp bemutatja a magyarság történetét” - fogalmazott Fábián Bence, tanuló.

Az iskola tervei között szerepel egy olyan terem létrehozása, amit a diákok a behozott régi tárgyaikkal rendeznek be, illetve szeretnék Ladóczki Vilmossal szorosabbra fűzni a kapcsolatot. A szakkör programjai között szerepel még több felvidéki kirándulás, illetve az is, hogy az ózdi, gömöri térség értékeit még jobban megismerjék a tanulók.

„A program az folytatódik nyilvánvalóan, hiszen nem csak Vilmoshoz látogatnak el a diákok, hanem a holnapi nap folyamán Várhosszúrétre megyünk. Oda is évek óta járunk. Katonasírok vannak ott, felvidéki harcokban elesett magyar katonáknak a sírjai, és van ott egy nagyon érdekes helybéli férfi, Emődi István, aki szintén vonzódik a régiségek iránt. A holnapi nap folyamán az ott nyugvó katonák közül jó párat sikerült azonosítani, és egy emlékművet fognak felavatni. Most már nem jelentéktelen tömegsírban fekszenek a magyar katonák, hanem egy jó párnak a személyazonosságát sikerült megállapítani, úgyhogy oda látogatunk majd” - mondta Tuza Ottó, az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium igazgatója.

A diákok pozitív élményekkel gazdagodtak a kirándulás során és alig várják a következő túrákat, hiszen tudásuk gyarapítását is elősegítik a tanulmányi kirándulások és programok.


Képek forrása: facebook

110_0_t 110_1_t 110_2_t 110_3_t
110_4_t 110_5_t 110_6_t 110_7_t
110_8_t 110_9_t 110_10_t 110_11_t
110_12_t 110_13_t
Vissza