Szent Gellért (képgalériával)2017. szeptember 22. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/6109_0_300.jpgSzent Gellértre, vagyis védőszentjükre emlékeztek a II. János Pál Katolikus Általános Iskola diákjai. Az intézmény fiataljai szívmelengető műsorral idézték fel a magyar történelem egyik legnagyobb tanítójának útmutatását.

A II. János Pál Katolikus Általános Iskolában minden évben megemlékeznek Szent Gellértről, aki a katolikus oktatási intézmények védőszentje. A 4/1 osztály 15 tanulója vett rész ma abban a műsorban, ahol a diákok már a szerepükre készüléskor érdekes információkat tudhattak meg a történelmi személyiségről. A püspök életútja jó példa arra, hogy kitartó munkával a legnagyobb céljait is el tudja érni az ember.

„Szent Gellért az egyik legnagyobb nevelő volt a magyar történelemben. Számomra mindig nagy öröm, ha a gyerekek elé tudunk a szentek közül való példaképet állítani. Az a személyes tapasztalatom, hogy minden embernek, aki a tehetségével, tanulásával vitte valamire az életben, felmutat legalább egy olyan tanárembert vagy tanítót, esetleg egy óvónőt, aki meghatározó volt az ő életében” - fogalmazott Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola igazgatója.

Szent Gellért annak ellenére, hogy Olaszországból származott, több szálon is kapcsolódott a magyar történelemhez. Szent István király rábízta fia, Imre herceg nevelését is, és miután az ifjúnak már nem volt szüksége okításaira, egészen addig remete életet élt, míg nem István király ki nem nevezte csanádi püspökké. A hitoktató szerint fontos, hogy a gyerekek ismerjék az intézményük védőszentjének ünnepét, ezért nemcsak ilyen alkalmakkor, hanem hittanórán és magyar órán is tanulnak róla a fiatalok.

„Elsődlegesen hittanórákon gyakoroltunk, és még kellett egy pár plusz órát is kérnem. A gyerekek örömmel készültek. Először csak pár gyermekre gondoltam, aztán úgy alakult, hogy mindenki szerepelni szeretett volna, még az is, aki hiányzott, ezért volt, aki csak később kapcsolódott be. Remélem, hogy örömmel nézték a műsort a diákok, és tanultak belőle egy kicsit” - mondta Tulipánné Veres Katalin, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola hitoktatója.

István király halála után Szent Gellért komolyabban kezdett foglalkozni a politikával. Egyik útja során megtámadták egy lázadás részvevői, és egy kocsival együtt az ottani magaslatról a mélybe lökték. Ma ezt a helyet Gellért-hegynek nevezzük. 1083-ban az egyház is szentjei közé vette, és tanító törekvései miatt választották a katolikus iskolák védőszentjének.

A II. János Pál Katolikus Általános Iskolában ezzel nem értek véget a programok. A jövő héten egy érdekes drogprevenciós előadást hallgathatnak majd meg a diákok, és akadályverseny is színesíti majd a mindennapokat.


109_0_t 109_1_t 109_2_t 109_3_t
109_4_t 109_5_t 109_6_t 109_7_t
109_8_t
Vissza